🎓 "Solament el 17% dels refugiats es troben en la UE"

El seminari 'La immigració, una generativitat més enllà dels nostres imaginaris' de l'Institut d'Humanitats Ángel Ayala

Fecha: dimarts, 29 de de maig de 2018 a las 17:45h

"Solament el 17% dels refugiats es troben en la UE"

El seminari 'La immigració, una generativitat més enllà dels nostres imaginaris' de l'Institut d'Humanitats Ángel Ayala, en col·laboració amb el Departament d'Educació i Humanitats de la Universitat, ha celebrat la seva última sessió.

La consultora i investigadora sobre Polítiques d'Immigració i Asil i associate researcher en el GRITIM-UPF, Gemma Pinyol, ha impartit la conferència 'Europa i la política d'immigració des de la ciència política'. Durant la seva ponència, ha tractat aspectes sobre les polítiques públiques d'immigració i asil europees i la visió de la societat sobre la immigració, en termes generals. El fenomen "creix exponencialment des del 2000", però alhora que s'ha incrementat el nombre d'immigracions, també ha augmentat el total de la població mundial.

"Les migracions no són un fenomen nou", ha assenyalat, i tenen lloc en totes les parts del món. "L'única diferència dels actuals fluxos de migració és que poden tornar a casa alguna vegada, això abans era impensable". A més de les facilitats de viatjar, ara existeix una sensació de "comunitat global". Com a conseqüència d'aquests factors, ha canviat la dinàmica de fluxos. És més, aquests no han cessat i "pensar que el desenvolupament pot frenar el flux de migració és una fal·làcia". De fet, segons Pinyol, "la gent creu que enviant diners als països menys desenvolupats canviarà els fluxos migratoris, quan l'única cosa que canvia és el perfil del migrant".

No obstant això, el que sí es manté és on comencen els problemes de les immigracions: l'accés als països. "En el cas de les polítiques d'immigració i asil de la UE, la responsabilitat última de l'accés de les persones depèn del govern de l'estat membre", ha explicat Pinyol, per descarregar les responsabilitats que s'atribueixen a la Unió Europea. A partir de les ineficients polítiques d'immigració, neixen falses creences entre les societats. N'és una que "existeix una sobredimensió del nombre d'immigrants que han arribat de manera irregular a un país". És a dir, tendim a creure que el nombre d'immigrants irregulars és més alt que el que és en realitat. De fet, "entren més immigrants a Espanya irregularment des de l'Aeroport de Schipol en Ámsterdam que des de l'Estret de Gibraltar".

Avui dia, la població mundial s'enfronta al problema dels èxodes massius per guerres com en el cas dels refugiats. Iniciatives com Welcome Refugees o diferents ONGs tracten d'accelerar el procés d'acollir refugiats. No obstant això, "solament el 17% dels refugiats del món es troben en la Unió Europea". Aquesta reduïda xifra pot estar condicionada pels debats que estan creixent entre la població com "la criminalització del refugiat o la vinculació del refugiat amb el terrorisme". Pinyol proposa que es visualitzin espais que permetin gestionar la integració d'aquestes persones i que "fa falta usar dades i argumentació per acabar amb aquests mites".