馃帗 Retorn a les cru茂lles de la Hist貌ria

En les 煤ltimes setmanes s'ha desenvolupat a la nostra Universitat un Seminari formatiu amb el t铆tol "Moments crucials de la hist貌ria. Vides Creuades"

Fecha: dimecres, 16 de maig de 2018 a las 17:15h

Retorn a les cru茂lles de la Hist貌ria

En les 煤ltimes setmanes s'ha desenvolupat a la nostra Universitat un Seminari formatiu amb el t铆tol "Moments crucials de la hist貌ria. Vides Creuades". En ell s'han analitzat una s猫rie de conjuntures al llarg de la hist貌ria moderna i contempor脿nia.

En la primera sessi贸 (el dia 13 d'abril), la professora de la nostra universitat Laura Giordano va conjuminar dos personatges eclesi脿stics d'enorme transcend猫ncia hist貌rica en la monarquia dels Reis Cat貌lics: les figures d'Hernando de Talavera i el cardenal Cisneros, ambdues representant significats molt diversos en el pensament pol铆tic i cultural espanyol.

En la segona sessi贸 (el dia 19 d'abril), la professora de la nostra universitat Rosa M陋 Alabr煤s, promotora i coordinadora del Seminari, es va ocupar de disseccionar la Guerra de Successi贸, a trav茅s de dos personatges, Felipe V i el rei-arxiduc Carlos que van encap莽alar el pensament borb貌nic i el pensament austracista, respectivament, al moment tan dif铆cil de la successi贸 de Carlos II, l'煤ltim 脌ustria.

En la tercera sessi贸 (el dia 24 d'abril), el tamb茅 professor de la nostra universitat, Emili Boronat, va analitzar la cultura catalana al segle XIX, a trav茅s de les figures de Valent铆 Almirall i el bisbe Torras i Bages, el primer representant d'un cert federalisme catal脿 i el segon, l'home clau en la defensa de la tradici贸 cat貌lica catalana.

En la quarta sessi贸 (el dia 4 de maig), el professor Javier Barraycoa, va disseccionar dos moments singulars de la nostra hist貌ria, la primera i la segona Rep煤blica, a partir de la figura de Francesc Pi i Margall, home fonamental en la primera rep煤blica i Llu铆s Companys, personatge rellevant en la segona rep煤blica.

En l'煤ltima sessi贸 (el dia 10 de maig), el periodista, guionista i cr铆tic cinematogr脿fic Miquel Escudero va comparar les visions cinematogr脿fiques diferents i distants de dos directors cl脿ssics en la hist貌ria del cinema: l'anglosax贸 Stanley Kubrick i el sovi猫tic Andrei Tarkovski, dues representacions del m贸n diferents en plena 猫poca de la guerra freda.

El balan莽 final del Seminari pot considerar-se molt profit贸s i interessant per als alumnes i assistents, en general, pel que ha tingut d'expressi贸 nova en el marc de les activitats de l'Institut d'Humanitats 脕ngel Ayala apostant per una renovaci贸 de la metodologia hist貌rica i l'obertura de projectes culturals que ens permetin con猫ixer millor el nostre present a trav茅s de les experi猫ncies hist貌riques viscudes, en testimoniatge, de l'inter猫s que la hist貌ria avui dia ofereix.