Fecha: dimecres, 16 de maig de 2018 a las 16:15h

Retorn a les cruïlles de la Història

En les últimes setmanes s'ha desenvolupat a la nostra Universitat un Seminari formatiu amb el títol "Moments crucials de la història. Vides Creuades". En ell s'han analitzat una sèrie de conjuntures al llarg de la història moderna i contemporània.

En la primera sessió (el dia 13 d'abril), la professora de la nostra universitat Laura Giordano va conjuminar dos personatges eclesiàstics d'enorme transcendència històrica en la monarquia dels Reis Catòlics: les figures d'Hernando de Talavera i el cardenal Cisneros, ambdues representant significats molt diversos en el pensament polític i cultural espanyol.

En la segona sessió (el dia 19 d'abril), la professora de la nostra universitat Rosa Mª Alabrús, promotora i coordinadora del Seminari, es va ocupar de disseccionar la Guerra de Successió, a través de dos personatges, Felipe V i el rei-arxiduc Carlos que van encapçalar el pensament borbònic i el pensament austracista, respectivament, al moment tan difícil de la successió de Carlos II, l'últim Àustria.

En la tercera sessió (el dia 24 d'abril), el també professor de la nostra universitat, Emili Boronat, va analitzar la cultura catalana al segle XIX, a través de les figures de Valentí Almirall i el bisbe Torras i Bages, el primer representant d'un cert federalisme català i el segon, l'home clau en la defensa de la tradició catòlica catalana.

En la quarta sessió (el dia 4 de maig), el professor Javier Barraycoa, va disseccionar dos moments singulars de la nostra història, la primera i la segona República, a partir de la figura de Francesc Pi i Margall, home fonamental en la primera república i Lluís Companys, personatge rellevant en la segona república.

En l'última sessió (el dia 10 de maig), el periodista, guionista i crític cinematogràfic Miquel Escudero va comparar les visions cinematogràfiques diferents i distants de dos directors clàssics en la història del cinema: l'anglosaxó Stanley Kubrick i el soviètic Andrei Tarkovski, dues representacions del món diferents en plena època de la guerra freda.

El balanç final del Seminari pot considerar-se molt profitós i interessant per als alumnes i assistents, en general, pel que ha tingut d'expressió nova en el marc de les activitats de l'Institut d'Humanitats Ángel Ayala apostant per una renovació de la metodologia històrica i l'obertura de projectes culturals que ens permetin conèixer millor el nostre present a través de les experiències històriques viscudes, en testimoniatge, de l'interès que la història avui dia ofereix.