🎓 La RSE en clau de valor social i econòmic

La Càtedra UNESCO en "Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural" de la nostra universitat i l'empresa d'economia social Apunts han celebrat una nova edició de la Jornada Implementar la RSE.

Fecha: dijous, 25 de d'octubre de 2018 a las 14:00h

La RSE en clau de valor social i econòmic

La Càtedra UNESCO en "Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural" de la nostra universitat i l'empresa d'economia social Apunts han celebrat una nova edició de la Jornada Implementar la RSE. Aquest any, la jornada s'ha celebrat amb el lema "Els beneficis de la LISMI. Més enllà de complir una obligació". En triar aquesta qüestió com a objecte de debat, es volia reivindicar que les previsions d'aquest text legislatiu poden ser una veritable palanca de canvi en la cultura organitzativa si les empreses no es limiten a un compliment merament formal.

La Jornada va comptar amb la participació del comissionat d'Economia Social i Desenvolupament Local i Consum de l'Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro. Aquest s'ha referit a la política de contractació pública com un "tractor" de la inclusió social i ha cridat a establir les condicions que permetin aflorar el talent de persones que, en les actuals circumstàncies, troben més dificultats per fer-ho. "Estem desaprofitant molt talent de persones que, per les seves circumstàncies, necessiten un altre tipus de contexts per desenvolupar-ho", va afirmar.

En l'acte d'obertura, al costat de Porro, han intervingut la directora de la nostra Càtedra UNESCO, Carmen Parra, i el director gerent d'Apunts, Julio Castillo, que va lamentar el desconeixement generalitzat de la LISMI. En aquest sentit, va instar a les autoritats públiques a no fer desistiment de funcions i vetllar pel seu compliment.

Oportunitats en la transformació digital

La conferència d'obertura va ser a càrrec del president de Lead to Change, Xavier Marcet, que ha analitzat l'àmbit de la inclusió social en la perspectiva de la revolució digital i la intel·ligència artificial. Marcet albira grans oportunitats davant tan profundes transformacions, però també ha advertit de certs riscos. Un d'ells és que les capes de població que actualment no estan en condicions de sumar-se al canvi es quedin definitivament fora d'ell. Hi ha un perill cert d'increment de la desigualtat, que es concretaria en la preeminència d'una "aristocràcia tecnològica" minoritària i selecta.

Marcet ha apel·lat a la necessitat d'oblidar-se dels vells esquemes per poder treure partit de les noves oportunitats que proporciona la tecnologia. "Cal desaprendre". Així mateix, també aprecia la irrupció d'una nova filosofia al món de l'empresa. Al seu judici, s'ha despertat un "corrent de transformació del capitalisme vinculat al valor compartit i la innovació social". En aquesta línia, la veritable RSE consistiria a "crear valor social a través d'allò amb el que es fa negoci".

Després de la intervenció de Marcet s'ha obert la taula rodona "Experiències enriquidores en el desenvolupament de la LISMI", en la qual han participat la Business Partner RRHH de Dentaid, Núria Berzal, i la responsable de RRHH a Mataró d'Auchan Retail Espanya, Jordi Burrell. Aquesta taula ha estat moderada pel responsable director de Corresponsables, Ricardo Martín. Després, s'ha completat amb el taller pràctic sobre quota de reserva i mesures alternatives, que ha conduït el cap del Servei d'Orientació Laboral de la Direcció general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball de la Generalitat de Catalunya, Iñaki Zallo, on s'han resolt dubtes sobre l'aplicació de la LISMI.

Ha clausurat la Jornada la Sotsdirectora General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Mª Àngels Cuadrada, que ha assistit al lliurament dels reconeixements amb els quals es destaca l'aportació d'entitats i empreses que desenvolupen bones pràctiques en el camp de la RSE.

 

La RSE en clau de valor social i econòmic