🎓 La utilitat està en la mateixa cerca del saber

Des d'aquest punt de vista, un grau en Filosofia ha de prear-se de no ser útil des d'una concepció materialista del terme perquè "el saber no cal buscar-lo per la seva utilitat immediata, sinó que la fi està en la mateixa saviesa que es busca".

Fecha: dijous, 09 de setembre de 2021 a las 18:45h

La utilitat és en la mateixa cerca del saber

Filosofia vol dir 'amor al coneixement' i això és el que s'espera dels estudiants d'aquesta disciplina: que busquin el saber "com un bé en si mateix". Des d'aquest punt de vista, un grau en Filosofia ha de prear-se de no ser útil des d'una concepció materialista del terme perquè "el saber no cal buscar-lo per la seva utilitat immediata, sinó que el fi és en la mateixa saviesa que es busca".

Amb aquestes reflexions, que contenien també una crida a "fugir de l'utilitarisme i el pragmatisme que tant abunda en els àmbits acadèmics", s'ha dirigit als nous estudiants el catedràtic de Filosofia i degà de la Facultat de Comunicació, Educació i Humanitats, Enrique Martínez.

El grau en Filosofia, que la nostra universitat imparteix conjuntament amb la Universitat Catòlica Santa Teresa de Jesús d'Àvila (UCAV), és la novetat de l'oferta acadèmica de grau d'aquest curs. Es desenvoluparà de manera semipresencial.

En la seva exposició, Enrique Martínez ha recorregut a paraules de sant Agustí per explicar els pilars d'aquest nou grau: "Filosofia és estimar, buscar, aconseguir, retenir i abraçar la saviesa". D'acord amb això, ha defensat una filosofia arrelada a la realitat. No es tracta de perdre's en el món de les idees, sinó de "mirar la realitat i admirar-se que alguna cosa existeixi".

Martínez considera, així mateix, que la incorporació dels estudis de filosofia implica un bé per al conjunt de la docència universitària, pel seu paper "ordenador i vertebrador dels sabers de la universitat".

La degana de Ciències Socials i Jurídiques de la UCAV, Lourdes Miguel, ha expressat la seva certesa que el grau en Filosofia "aportarà coneixement més enllà de l'àmbit acadèmic" i contribueixi al seu "creixement personal".

En l'acte també hi han intervingut els rectors de les dues universitats. La rectora de la UCAV, María del Rosario Sáez, ha observat que "si la missió principal de la universitat és buscar la veritat, aquest grau ve a contribuir en aquesta tasca". I el nostre rector, Rafael Rodríguez-Ponga, ha destacat que el grau s'alinea amb la "intenció d'aprofundir en les humanitats"; és a dir, "en tot allò que els ajudi a entendre's com a éssers humans".
 

La utilitat és en la mateixa cerca del saber