Fecha: dimecres, 17 de maig de 2017 a las 20:15h

Sense "consum crític", tindrem una generació vulnerable davant el digital, adverteix Sáenz de Santamaría

La vicepresidenta del Govern i ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, ha inaugurat el seminari sobre "Drets dels menors en internet", que el Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals (Ministeri de la Presidència) ha organitzat a la nostra universitat.

En referència a una societat digital, en què la que la informació és "el nou petroli", la vicepresidenta ha afirmat que el repte no és tant instruir a les noves generacions en l'ús de dispositius, cosa que fan amb més destresa que els més grans, sinó "ensenyar-los a pensar en aquest nou entorn. Estem parlant d'alfabetització digital", ha observat.

Sáenz de Santamaría ha al·ludit en la seva intervenció a tres habilitats digitals que necessiten els menors. Entre elles, està l'exercici d'un "consum crític de la informació". Si no s'aconsegueix que facin aquesta anàlisi crítica de la quantitat de continguts disponible, tindrem una "generació vulnerable davant la pressió social i el narcisisme". Així mateix, s'ha referit a la necessitat "d'educar l'atenció" dels fills, perquè sàpiguen "on posar l'atenció i com" i a la component participativa inherent a la societat digital. "En internet un pot ser gairebé tot, l'important és saber com participar-hi i crear valor".

La de Sáenz de Santamaría ha estat la primera xerrada d'un seminari que s'ha obert amb les intervencions del gran canceller de la Universitat, Carlos Romero, del rector, Carlos Pérez del Valle, i del director del Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals, Benigno Pendás.

Cap al final,  ha intervingut el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, que ha reclamat una adequació del marc regulador i de les categories jurídiques a la realitat que imposa un món digitalitzat. "El sistema tributari és analògic", ha apuntat, al mateix temps que reclamava conceptes civils i mercantils d'acord amb les noves problemàtiques. "Pot ser que el dret a la propietat no sigui la categoria més adequada per aplicar a les dades". A més, ha assenyalat a "l'eliminació de la bretxa digital" i a l'actualització dels drets individuals com els altres dos grans desafiaments en qüestió d'agenda digital.

El seminari ha donat veu a les administracions públiques i la societat civil. Per part de l'Administració, s'ha celebrat una taula rodona de secretaris d'estat: el d'Educació, Formació Professional i Universitats, Marcial Marín, la de Justícia, Carmen Sánchez-Cortés, el de Seguretat, José Antonio Nieto, el de Serveis Socials i igualtat, Mario Garcés, i el de Societat de la Informació i Agenda Digital, José María Lassalle. A més, han parlat la magistrada especialitzada en Infància, Alejandra Frías, i l'adjunta per a la defensa dels drets dels nens i els adolescents del Síndic de Greuges de Catalunya, María Jesús Larios. La visió de la societat civil l'han aportat representants de la Fundació Aprendre a Mirar, Google, Telefónica, Unicef, Interaxion Group i MSchools. Per finalitzar, s'ha lliurat el premi a el "CiberCooperante d'Honor".