馃帗 Satisfacci贸 pel fons de reconstrucci贸 UE聽

Com s'ha pogut veure, la crisi de la COVID-19 ha causat grans conseq眉猫ncies econ貌miques als pa茂sos del m贸n, inclosa la Uni贸 Europea. Per aix貌, a principis de setmana, es va reunir el Consell Europeu i, despr茅s de molt deliberar, es va aprovar el marc del fons de reconstrucci贸.聽

Fecha: divendres, 24 de juliol de 2020 a las 09:00h

Satisfacci贸 pel fons de reconstrucci贸 UE聽

Com s'ha pogut veure, la crisi de la Covid-19 ha causat conseq眉猫ncies econ貌miques importants als pa茂sos del m贸n, inclosos els de la Uni贸 Europea. Per aix貌, a principis de setmana, es va reunir el Consell Europeu i, despr茅s de deliberar durant estona, es va aprovar el marc del fons de reconstrucci贸.  

Per accedir als fons, els pa茂sos presentaran un pla de mesures econ貌miques que haur脿 d'obtenir el suport de la majoria del Consell Europeu i no la unanimitat, cosa que hauria suposat un dret de veto efectiu. No es va voler acceptar la proposta de veto, impulsada pels Pa茂sos Baixos, perqu猫 鈥渉i ha molta urg猫ncia, tant econ貌mica com pol铆tica鈥, afirma el professor d'Empresa i Economia de la nostra universitat Albert Guivernau.  

A difer猫ncia dels Estats Units, que fa mesos que apliquen el pla de reconstrucci贸, la situaci贸 a Europa va empitjorant per la destrucci贸 d'ocupaci贸 i l'activitat econ貌mica continua avan莽ant: 鈥淟a quantitat que hauria pogut ser suficient fa uns mesos ara pot no ser prou鈥.

A Espanya 

Quant al cas d'Espanya, 鈥減ot donar-se per satisfeta鈥 amb l'ajuda que rebr脿 del fons de reconstrucci贸, que s贸n 140.000 milions d'euros. Segons aquest professor, aquesta satisfacci贸 ha de ser superior pel fet que el pa铆s no va ser exemplar en el compliment dels compromisos adquirits en la crisi anterior: 鈥淢algrat haver estat mals estudiants, hem rebut molta ajuda. No hem acoblat la nostra economia a l'europea, no hem redu茂t l'atur fins a taxes homologables, ni tampoc s'ha avan莽at en la industrialitzaci贸鈥. 

Ara queden tasques pendents perqu猫 el fons de reconstrucci贸 est脿 condicionat al desenvolupament d'unes certes pol铆tiques: 鈥淓uropa exigir脿 mantenir o millorar la reforma laboral. 脡s a dir, no derogar-la鈥. Guivernau tamb茅 considera que els socis europeus reclamaran reformes educatives dirigides a la transformaci贸 digital, un esfor莽 industrialitzador m茅s gran i reduir el pes de l'administraci贸 p煤blica. 鈥淪egur que hi haur脿 retallades鈥, assegura. 鈥淣o t茅 sentit el pes elevat de la nostra administraci贸 en relaci贸 amb el nivell salarial dels treballadors鈥.

En aquest sentit, el fons s'intentar脿 destinar 鈥渁 la creaci贸 de riquesa鈥 i no a 鈥渕antenir l'estructura administrativa鈥. A Espanya la prioritat 茅s trencar les altes xifres d'atur que repercuteixen en uns salaris baixos, al mateix temps que el baix nivell salarial constitueix un incentiu per mantenir-se en la desocupaci贸, cosa que provoca una caiguda del consum i la inversi贸 empresarial.鈥 

Aquest professor exposa que el que vol la UE 茅s 鈥渕茅s sincronitzaci贸 dels cicles econ貌mics dels pa茂sos membres i homogene茂tzar les estructures productives. Tot aix貌 facilitaria fer pol铆tica a nivell europeu perqu猫, en la situaci贸 actual, passa moltes vegades que les mesures que beneficien determinats pa茂sos en poden perjudicar uns altres鈥.

Els mercats鈥 

La quantitat final de 750.000 茅s la meitat dels 1,5 bilions que es van plantejar a l'abril. No obstant aix貌, Guivernau considera que el fet d'haver-se redu茂t pot tenir conseq眉猫ncies positives per al futur. 鈥淨ue siguin 750.000 facilita que la Comissi贸 capti aquests recursos en els mercats鈥. I si el fons demostra la seva utilitat, aquests mateixos mercats donarien suport a la creaci贸 d'un segon, ja que els 鈥渕ecanismes posats en marxa per a aquest fons poden quedar-se en un futur鈥.鈥 

Pendents dels parlaments nacionals鈥 

Guivernau no creu que hi hagi problemes en la validaci贸 de l'acord en el Parlament Europeu: 鈥淟a sorpresa pot arribar en els parlaments nacionals, com es va veure en el proc茅s d'aprovaci贸 del projecte de Constituci贸 Europea. No ser脿 f脿cil, encara que, en principi, hi ha prou sintonia鈥.

Satisfacci贸 pel fons de reconstrucci贸 UE聽