馃帗 Setmana Santa en confinament: la for莽a de l鈥檈spiritual

Vivim una Setmana Santa at铆pica, sense expressi贸 popular de la devoci贸, ni tampoc despla莽aments vacacionals. No obstant aix貌, les limitacions a la mobilitat poden suposar un esper贸 per concedir m茅s pres猫ncia a realitats connectades amb el sentit m茅s aut猫ntic de la Pasqua.

Fecha: dimarts, 07 de abril de 2020 a las 17:15h

Setmana Santa en confinament: la for莽a espiritual

Vivim una Setmana Santa at铆pica, sense expressi贸 popular de la devoci贸, ni tampoc despla莽aments vacacionals. No obstant aix貌, les limitacions a la mobilitat poden suposar un esper贸 per concedir m茅s pres猫ncia a realitats connectades amb el sentit m茅s aut猫ntic de la Pasqua. Com explica la professora del grau en Psicologia i psiquiatra Montserrat Lafuente, "en la mesura en qu猫 cadasc煤 pugui confinar-se en el seu interior podr脿 recrear-se en el significat de la lit煤rgia de la passi贸, mort i resurrecci贸".

En el context de les dificultats que travessem com a societat, aquesta viv猫ncia m茅s reflexiva de la Setmana Santa cobra, a m茅s, un sentit especial en termes de benestar personal. I 茅s que l'espiritual 茅s un punt clau per afrontar amb enteresa les adversitats. "La for莽a que ens porta a sortir de nosaltres per donar-nos, per donar el millor, 茅s una for莽a d'esperit", afirma Lafuente.

Aix铆 ens ho manifesta l'observaci贸 de fen貌mens de resili猫ncia, que 茅s la capacitat per fer front amb 猫xit a les dificultats i, fins i tot, cr茅ixer amb elles. Les persones resilients s'adonen que "una for莽a particular els ha perm猫s fer m茅s del que creien que eren capaces", apunta aquesta professora. Una for莽a que ara veiem replicar-se "de manera molt generalitzada": "Sembla que estem rescatant la resili猫ncia de l'anonimat. No deixem de sorprendre'ns en assistir a tantes bones not铆cies d'heroisme en una situaci贸 tan complexa al mateix temps que dram脿tica. Aquesta manera de donar-nos els uns als altres nom茅s podem llegir-la en clau d'esperit i ens fa cr茅ixer molt!".

Una Setmana Santa plena de sentit

El confinament, en abocar-nos a una viv猫ncia m茅s 铆ntima de la Setmana Santa, pot propiciar el contacte amb aquesta espiritualitat que ens enforteix davant les dificultats. Una Pasqua a casa deixa m茅s lliure el cam铆 per "gaudir de la conviv猫ncia i la intimitat de la llar o per rec贸rrer un cam铆 interior". Afegeix Lafuente que "el fet de retirar-se de l'activitat pr貌pia dels per铆odes vacacionals, sens dubte, facilitar脿 que ens donem temps per seguir els passos de Crist cap a l'etern".

Aix铆 mateix, la situaci贸 creada per la pand猫mia ha provocat que intensifiquem l'atenci贸 als 茅ssers que tenim m茅s pr貌xims. Un instint de protecci贸 m煤tua que pot ser interpretat des dels valors propis del cristianisme. "Aquesta particular solidaritat per la qual, si jo em cuido, protegeixo qui tinc al meu costat ens fa m茅s conscients del sentit b铆blic que som guardians dels nostres germans. I no nom茅s cuidant-los, sin贸, en aquest moment, fins i tot donant la vida en segons quines situacions de servei o treball ens trobem. S贸n aspectes molt concrets de la mort i ren煤ncia a nosaltres mateixos per donar vida com Crist", reflexiona la professora Lafuente.

Setmana Santa en confinament: la for莽a espiritual