Fecha: dijous, 20 de abril de 2017 a las 13:00h

A Síria, "encara ha d'arribar la pitjor part", adverteix Tomás Alcoverro

La guerra de Síria no només està lluny d'acabar, sinó que "encara ha d'arribar la pitjor part", ha afirmat el corresponsal de La Vanguardia a Beirut, Líban, Tomás Alcoverro, en la conferència realitzada a la nostra universitat amb motiu de la publicació del seu últim llibre Per què Damasc?, de l'Editorial Diéresis.

Alcoverro ha assenyalat que "el cor dels problemes d'Orient Mitjà segueix intacte" i radica en l'ocupació jueva de Palestina, sense la qual no es poden entendre els conflictes i a la qual posteriorment se li han anat afegint altres problemes. Entre ells, "el gravíssim error dels EUA de començar la guerra contra l'Iraq", en comptes de prendre mesures contra Aràbia Saudita, d'on provenien la majoria de terroristes i el seu finançament. En referència a aquesta contesa, ha sentenciat que "no hi ha hagut un president més destructiu a l'Iraq que el president Obama", que la seva política d'actuació va consistir a "acompanyar les primaveres", a les quals consideraven moviments prooccidentals i prodemocràtics.

Intentar comprendre els conflictes oberts a Orient Mitjà en una hora seria una tasca impossible, i segons Tomás Alcoverro: "aquell que creu entendre l'Orient Mitjà és perquè l'hi han explicat malament".

Durant la conferència, el corresponsal ha posat l'accent en la figura dels alauites per poder comprendre el desenvolupament de la guerra Síria. Els alauites són minoria a Síria, suposen entre el 10 i 12% de la població i pertanyen a la branca dels xiïtes. Aquesta minoria, sempre oprimida, postergada i maltractada, va entrar en l'administració siriana gràcies als colons francesos, els quals necessitaven ajuda local i van deixar entrar a la minoria alauita a l'exèrcit. D'aquesta forma, a poc a poc, van anar entrant en el partit Baaz i aconseguint més poder. Actualment, amb el suport d'altres minories, entre elles la cristiana, els alauites són el nucli del poder a Síria. No obstant això, després d'anys de guerra civil, s'han distanciat del govern del també alauita Bashar Al Assad.

Tomás Alcoverro