🎓 “Turquia té molt a donar a la UE”

"Turquia té molt a donar a la UE". I entre totes aquestes coses, figura la capacitat d'interlocució amb els països i actors d'Orient Mitjà. Així ho considera la cònsol general de la República de Turquia a Barcelona, Selen Evcit, per a qui "una UE amb Turquia dins podria dialogar més fàcilment amb Orient Mitjà".

Fecha: dimarts, 08 de de juny de 2021 a las 14:15h

“Turquia té molt a donar a la UE”

"Turquia té molt a donar a la UE". I, entre totes aquestes coses, hi figura la capacitat d'interlocució amb els països i actors de l'Orient Mitjà. Així ho considera la cònsol general de la República de Turquia a Barcelona, Selen Evcit, per a qui "una UE amb Turquia dins podria dialogar més fàcilment amb l'Orient Mitjà".

Evcit, que ha fet aquestes consideracions durant una presentació organitzada per la Càtedra d'Estudis Mundials Antoni de Montserrat de la Universitat, apel·la a la doble ànima de Turquia —oriental i occidental— per subratllar el seu paper de mediadora i interlocutora en molts terrenys. Per exemple, el fet de ser un estat de majoria social musulmana, però jurídicament i institucional no confessional, li permet ser dels pocs que poden parlar "amb els països àrabs i Israel al mateix temps".

En la línia de presentar els àmbits de col·laboració potencials, però també actuals, amb la UE, ha fet referència a l'acolliment que Turquia presta a quatre milions de refugiats sirians, una circumstància que converteix les fronteres turques en "les més importants de la UE".

Evcit ha insistit repetidament en l'"europeïtat" del país: "Geogràficament i històrica, Turquia és una part d'Europa". En aquest sentit, no només ha recordat la candidatura turca a integrar-se en el projecte europeu, sinó la seva pertinença a organismes com l'OCDE o el Consell d'Europa, en els quals coincideix amb els estats comunitaris.

En presentar les línies generals de la política exterior del país que representa, aquesta diplomàtica ha assegurat que "Turquia sempre serà un mediador". La seva situació geogràfica li ho permet i li ho exigeix alhora. La relació amb Rússia n'és un exemple: "Turquia no té el luxe de poder triar. En la Guerra Freda va triar Occident, però som veïns de Rússia i hem de tenir-hi bona relació". Motius no els falten per cuidar la relació: els països d'origen turc que van ser part de l'URSS i sobre els quals Moscou exerceix encara una certa influència, la guerra a Síria o les relacions amb l'Iran, ha comentat.

Dins del caràcter mediador que caracteritza Turquia podria entendre's la dada que actualment sigui la cinquena potència diplomàtica del món. A més, es tracta d'un país generós: "El principal donant d'ajuda humanitària del món", ha recordat Evcit.

Actualment, al costat dels tradicionals àmbits d'acció exterior, Turquia es projecta cap a l'Àfrica, Llatinoamèrica i l'espai d'Àsia-Pacífic. Respecte a les relacions amb Espanya, ha esmentat "la important connexió mediterrània" i el fet que no hi hagi interessos que col·lideixin entre els dos països.

“Turquia té molt a donar a la UE”