🎓 La veu d'aquells que no en tenen

Dins de l'acte de clausura del curs de la Pastoral Universitària, la Universitat ha acollit una conferència del sacerdot eritreo i creador de l'Agència Habeshia, Mussie Zerai

Fecha: dimecres, 27 de de juny de 2018 a las 18:30h

La veu d'aquells que no en tenen

Dins de l'acte de clausura del curs de la Pastoral Universitària, la Universitat ha acollit una conferència del sacerdot eritreo i creador de l'Agència Habeshia, Mussie Zerai, que va ser candidat al Premi Nobel de la Pau en 2015 gràcies a la seva labor d'auxili als migrants procedents d'Àfrica que creuen el mar Mediterrani.

Durant la seva intervenció, Zerai ha explicat que intentar frenar la immigració cap a Europa mitjançant camps de pròfugs a Àfrica no és una solució segura. "Quan sento dir que s'han de fer camps de pròfugs a Àfrica, em sorprenc perquè aquests camps ja existeixen i no tenen cap seguretat", ha apuntat. Així mateix, ha assegurat que els camps de pròfugs de l'ONU també manquen de protecció. "Moltes persones han estat segrestades mentre estaven en camps de pròfugs de l'ONU, ja que la seguretat s'encomana als militars locals i aquests, en moltes ocasions, són còmplices de les bandes de traficants", ha denunciat Zerai.

Fets i situacions que denigren la imatge de l'ésser humà i els seus drets fonamentals i que són similars a les viscudes en els camps del Sinaí, on es produïa la tortura, l'extorsió als familiars o el tràfic d'òrgans. Zerai advoca per l'enteniment i la comprensió de les circumstàncies migrants. "Si no coneixem les raons que els porten a fugir, no comprendrem per què arrisquen la vida", ha assenyalat.

Un dels motius que tenen els migrants d'Eritrea per fugir del seu país és el servei militar obligatori de caràcter indefinit, qualificat pel sacerdot d'"esclavitud legalitzada". Per exemple, el germà de Zerai, fa algunes setmanes va acabar un servei militar que va començar en 1994 i que ho ha mantingut aïllat de la seva família, ja que solament podien contactar una vegada a l'any.

Donar veu a aquells no en tenen

Zerai és conegut amb el sobrenom de "Don Barcone", ja que, després d'un viatge a les presons de Líbia per conèixer les condicions dels migrants que hi vivien, va començar a auxiliar a les embarcacions que arribaven a la deriva pel Mediterrani. El seu telèfon va quedar gravat en una de les parets del centre com a últim recurs en situació d'emergència. El boca a boca va fer la resta i el seu telèfon no va parar de rebre trucades que demanaven auxili. Ell s'encarregava de cridar a les guàrdies costaneres d'Itàlia i Malta perquè poguessin ser socorreguts. Primer, tot sol, i després a través de la Fundació Habeshia.

Després de visitar Líbia, Zerai es va adonar que havia de "fer una denúncia pública, ser la veu d'aquells que no en tenen". Això li ha portat a convertir-se en "el sacerdot dels immigrants", dedicant-se a ajudar a les persones que viuen lluny del seu país d'origen.

En l'acte han estat presents el bisbe auxiliar de Barcelona, Mn Sergi Gordo, el responsable del Servei Pastoral d'ESADE, Teodor Mellen, i el membre de la Càtedra d'Ètica i Pensament Cristiano de l'Institut Químic de Sarrià, Oriol Quintana. Zerai ha estat acompanyat pel vicerector de Recerca i Relacions Internacionals de la Universitat, Alessandro Mini. Després de la conferència, Mn Gordo ha oficiat la missa.

 

La veu d'aquells que no en tenen