🎓 "Quan coneixes ‘las villas’, ja no pots sortir-ne"

Es tracta de triar entre la cultura de la trobada o la del descart. Persones com el pare Eduardo Drabble van entendre el missatge i van decidir fer del primer la raó de ser de la seva vida

Fecha: divendres, 03 de de maig de 2019 a las 15:15h

"Quan coneixes ‘las villas’, ja no pots sortir-ne"

El dilema del nostre temps ha estat clarament delimitat pel Papa Francesc. Es tracta de triar entre la cultura de la trobada o la del descart. Persones com el pare Eduardo Drabble van entendre el missatge i van decidir fer del primer la raó de ser de la seva vida. A parer seu, el missatge papal tenia un plus de credibilitat perquè, com a bisbe de Buenos Aires, coneixia i havia promogut la labor de les 'Llars de Crist' en les anomenades 'villas', ravals on campegen la droga i la marginació.

El pare Drabble ha traslladat avui aquest missatge de trobada en la Universitat, on ha compartit sessió amb Romina 'La Rucu' Escalante, una dona que és, en si mateixa, un missatge de redempció.

"La gent em diu que haig de tenir una gran vocació per treballar en les comunitats de 'las villas'", però la veritat és que, una vegada que coneixes la realitat de 'las villas' ja no pots sortir-ne". En realitat, ha observat Drabble a continuació, "és molt més dur viure en el món de la indiferència que amb el dolor que ens desafia".

Les paraules de Drabble han estat una crida contínua a la trobada. Una trobada amb la fragilitat que necessàriament genera canvi: "la vida no pot ser la mateixa una vegada es coneixen aquestes realitats. Hi ha altres realitats que val la pena descobrir i que et fan feliç". L'altra opció és formar part de les files de la indiferència. Aquesta mateixa indiferència que "fa que gent com Romina es quedi fora. El desafiament és "trobar noves formes de poder incloure".

Romina Escalante, 'La Rucu', encarna la possibilitat de redreçar un camí molt tort. Ella mateixa ha descrit com va començar a consumir droga amb 12 anys. Anys més tard, absorbida per l'addicció, es va quedar ja a viure en la 'villa Barraca'. La dependència de les drogues era tan gran que li va portar a abandonar a quatre fills en mans d'uns altres. "Jo només pensava a consumir. No volia ni anar a l'hospital per tenir el fill".

'La Rucu' va estar ficada en un pou tan profund que la seva família la va donar per morta. No obstant això, sempre va trobar una mà tendida en les comunitats de la Llar de Crist. "Al principi, no els suportava, però era important per a mi que algú se'n preocupés. La comunitat sempre va creure en mi".

Un nou fill, Luca, li va donar forces per a aferrar-se al canvi i deixar la droga. Avui té una família i, de ser acollida, ha passat a ser acollidora del nen d'una dona addicta. També va reunir el valor per a reunir-se amb els seus anteriors fills. "Va ser dur. Tot el que vaig fer a causa de la droga no m'anava a sortir gratis. De tota manera, que em poguessin dir tot el que sentien va ser una forma sanar"

Drabble i Escalante han estat presentats per la professora de la Universitat, Anna Garriga.