🎓 Reforçar l'apetitiu i superar barreres mentals

Entre aquestes teràpies està la d'Acceptació i Compromís (ACT), tema al qual s'ha dedicat la trobada sectorial d'alumni de Psicologia, que cada any organitza el Servei d'Alumni.

Fecha: dimecres, 15 de de maig de 2019 a las 18:00h

Reforçar l'apetitiu i superar barreres mentals

Les teràpies de tercera generació han obert una nova perspectiva per a la pràctica del psicòleg. Entre aquestes teràpies està la d'Acceptació i Compromís (ACT), tema al qual s'ha dedicat la trobada sectorial d'alumni de Psicologia, que cada any organitza el Servei d'Alumni.

Per tractar l'assumpte es comptava amb la presència de la psicòloga Thais Tiana, psicòloga de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, on forma part del Programa de Prevenció del Suïcidi i del Programa d'Atenció al Supervivent.

Com ha explicat Tiana en la seva intervenció, la clau de les teràpies de tercera generació i, en particular, de l'ACT és que "aborden de forma transversal el comportament humà". És a dir, proposen un enfocament més integral, no exclusivament centrat en el pensament o en la conducta.

Concretament, la Teràpia d'Acceptació i Compromís es distingeix per promoure una reconnexió amb els impulsos apetitius de l'acció humana. Tal com ha exposat la ponent, aquesta teràpia no tracta de negar les alertes ni els impulsos d'evitació que generen les situacions que causen ansietat, sinó d'acceptar-los en pro d'un bé major, que consisteix en allò que realment desitgem.

En aquest sentit, es treballa el que Tiana ha denominat "flexibilitat psicològica", que consisteix en una modulació de l'acció perquè aquesta es mogui "no només en funció del que sentim sinó també del que és important per a nosaltres en la vida". És a dir, s'accepta l'existència de reaccions negatives, però s'intenta que aquestes no impedeixin a la persona perseguir el que realment desitja. Per a això, és important distingir quines reaccions de fuita són útils i quines, en el fons, estan allunyant a la persona dels seus objectius vitals, ha desenvolupat aquesta psicòloga.

Sobre l'evitació de les situacions desagradables per a la persona, Tiana ha recordat que "escapar-se també té costos, ja que es reforcen les barreres i els límits que ens autoimposem". Així, la gent que està "híper-entrenada en la fuita" solen perdre "tota esperança de sobreposar-s'hi". Cal "alliberar-se d'algunes regles que ens imposa la ment", i la clau per a això és "connectar amb l'apetitiu", ha afirmat Tiana.

 

Reforçar l'apetitiu i superar barreres mentals