馃帗 Refor莽ar l'apetitiu i superar barreres mentals

Entre aquestes ter脿pies est脿 la d'Acceptaci贸 i Comprom铆s (ACT), tema al qual s'ha dedicat la trobada sectorial d'alumni de Psicologia, que cada any organitza el Servei d'Alumni.

Fecha: dimecres, 15 de maig de 2019 a las 18:00h

Refor莽ar l'apetitiu i superar barreres mentals

Les ter脿pies de tercera generaci贸 han obert una nova perspectiva per a la pr脿ctica del psic貌leg. Entre aquestes ter脿pies est脿 la d'Acceptaci贸 i Comprom铆s (ACT), tema al qual s'ha dedicat la trobada sectorial d'alumni de Psicologia, que cada any organitza el Servei d'Alumni.

Per tractar l'assumpte es comptava amb la pres猫ncia de la psic貌loga Thais Tiana, psic貌loga de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, on forma part del Programa de Prevenci贸 del Su茂cidi i del Programa d'Atenci贸 al Supervivent.

Com ha explicat Tiana en la seva intervenci贸, la clau de les ter脿pies de tercera generaci贸 i, en particular, de l'ACT 茅s que "aborden de forma transversal el comportament hum脿". 脡s a dir, proposen un enfocament m茅s integral, no exclusivament centrat en el pensament o en la conducta.

Concretament, la Ter脿pia d'Acceptaci贸 i Comprom铆s es distingeix per promoure una reconnexi贸 amb els impulsos apetitius de l'acci贸 humana. Tal com ha exposat la ponent, aquesta ter脿pia no tracta de negar les alertes ni els impulsos d'evitaci贸 que generen les situacions que causen ansietat, sin贸 d'acceptar-los en pro d'un b茅 major, que consisteix en all貌 que realment desitgem.

En aquest sentit, es treballa el que Tiana ha denominat "flexibilitat psicol貌gica", que consisteix en una modulaci贸 de l'acci贸 perqu猫 aquesta es mogui "no nom茅s en funci贸 del que sentim sin贸 tamb茅 del que 茅s important per a nosaltres en la vida". 脡s a dir, s'accepta l'exist猫ncia de reaccions negatives, per貌 s'intenta que aquestes no impedeixin a la persona perseguir el que realment desitja. Per a aix貌, 茅s important distingir quines reaccions de fuita s贸n 煤tils i quines, en el fons, estan allunyant a la persona dels seus objectius vitals, ha desenvolupat aquesta psic貌loga.

Sobre l'evitaci贸 de les situacions desagradables per a la persona, Tiana ha recordat que "escapar-se tamb茅 t茅 costos, ja que es reforcen les barreres i els l铆mits que ens autoimposem". Aix铆, la gent que est脿 "h铆per-entrenada en la fuita" solen perdre "tota esperan莽a de sobreposar-s'hi". Cal "alliberar-se d'algunes regles que ens imposa la ment", i la clau per a aix貌 茅s "connectar amb l'apetitiu", ha afirmat Tiana.

 

Refor莽ar l'apetitiu i superar barreres mentals