🎓 Calendari d’exercicis: evita el ‘virus’ del sedentarisme

Els éssers humans mai parem de moure’ns: caminem, saltem, correm, girem, empenyem, tirem, llancem, movem pes, ens ajupim o ens balancegem. Estem dissenyats per això: tots aquests moviments són bàsics i inherents de les persones, que portem fent des de l’inici dels temps i contribueixen al fet que tinguem millor qualitat de vida.

Fecha: dijous, 19 de març de 2020 a las 12:00h

Calendari d’exercicis: evita el ‘virus’ del sedentarisme

Els éssers humans mai no parem de moure’ns: caminem, saltem, correm, girem, empenyem, estirem, llancem, movem pes, ens ajupim o ens balancegem. Estem dissenyats per això: tots aquests moviments són bàsics i inherents de les persones que fem des de l’inici dels temps i que contribueixen a tenir millor qualitat de vida.

No obstant això, amb l’època en què vivim i el confinament forçós i preventiu, és difícil desenvolupar totes aquestes accions. Almenys, lliurement. I això fa que les nostres articulacions perdin a poc a poc l'amplitud de moviment. A això s'hi afegeixen els riscos inherents al sedentarisme, respecte del qual hi ha ja nombrosos advertiments sobre els efectes perjudicials que té sobre la salut.

Per això és important atenir-se al consell dels experts i programar exercicis dissenyats per mantenir en forma tots els músculs i articulacions. Hi ha moltes iniciatives a Internet que ens orientaran per evitar que caiguem en el sedentarisme.

Un bon exemple d’aquestes és el calendari interactiu, recomanat pel Servei d’Esports de la Universitat, que ha creat l’assessora de benestar i instructora de fitnes i activitats dirigides per la Reial Federació Espanyola de Gimnàstica, María Martínez. Planteja un útil calendari mensual d’exercicis. Consulta'l i comença ja.

Esport des de casa

El calendari, basat en moviments senzills d’entrenaments funcionals, l’ha proporcionat la directora del Servei d’Esports, Elena Ardiaca. Aquest calendari permet entrenar els músculs perquè puguin treballar i fer feines quotidianes amb facilitat.

En el calendari interactiu hi ha, cada dia de març, un enllaç que el porta a un tutorial online d’exercici i moviment. Això fa possible fer entrenaments a casa, encara que no es tinguin els aparells ni hi hagi prou espai a la mateixa habitació.

Diuen els experts

Tenir un nivell adequat d’activitat física regular redueix el risc d’hipertensió, malalties cardiovasculars, diabetis, osteoporosi, diversos tipus de càncer, depressió, a la vegada que millora la salut en general i és fonamental per al control de pes. Ara, amb les noves tecnologies, es pot arribar a tenir un nivell adequat d’activitat física gràcies a les eines digitals que hi ha per millorar la salut i qualitat de vida.

Molts estudis alerten sobre la xacra del sedentarisme i informen de l’augment exponencial de la prevalença de l’obesitat en la nostra societat. I arriben a remarcar que l’absència d’activitat física és pitjor per a la nostra salut que el tabaquisme, la diabetis i les malalties cardíaques.

 

Calendari d’exercicis: evita el ‘virus’ del sedentarisme