馃帗 Comunicaci贸 de la crisi del coronavirus: errors i encerts

En els temps dif铆cils que estem vivint, la comunicaci贸 茅s clau. Sobretot, la comunicaci贸 de crisi, que s'encarrega de preservar a persones, organitzacions o companyies que s'enfronten a un esdeveniment que significa un risc per a aquests i tamb茅, s'encarrega de pal路liar les conseq眉猫ncies d'aquest esdeveniment.

Fecha: dimecres, 01 de abril de 2020 a las 13:45h

Comunicaci贸 de la crisi del coronavirus: errors i encerts

En els temps dif铆cils que estem vivint, la comunicaci贸 茅s clau. Sobretot, la comunicaci贸 de crisi, que s'encarrega de preservar persones, organitzacions o companyies que s'enfronten a un esdeveniment que significa un risc per a ells i tamb茅 s'encarrega de pal路liar-ne les conseq眉猫ncies.

En una comunicaci贸 de crisi tots 鈥渆ls principis s贸n diferents鈥, segons Albert Maruny, professor de Comunicaci贸 Corporativa i Institucional al grau en Publicitat i Relacions P煤bliques i expert en comunicaci贸 de crisis. No obstant aix貌, pel que fa als objectius, han de 鈥渢reballar a minimitzar l'impacte negatiu de la crisi entre els p煤blics鈥 i 鈥渆n la mesura que sigui possible aprofitar la crisi com a oportunitat per rellan莽ar o reposicionar鈥. Pel que fa als missatges que s'han de transmetre en comunicaci贸 de crisis, 茅s obligatori 鈥渓amentar la situaci贸鈥.

Durant aquesta pand猫mia, que ja afecta tothom, un dels principals encerts 茅s 鈥渞econ猫ixer la crisi鈥, 鈥渓amentar el que est脿 passant鈥 i 鈥漬o donar lloc a buits d'informaci贸鈥, diu Maruny. Pel que fa a errors que s'han com猫s, l'expert en comunicaci贸 en crisi n'assenyala dos de principals: 鈥渓'exc茅s de portaveus鈥 i els 鈥減ol铆tics a l'oposici贸 que es dediquen a llan莽ar missatges en els quals assenyalen culpables鈥. Albert Maruny apunta que ara 茅s un moment en qu猫 tots 鈥渁costem l'espatlla i contribu茂m a no generar m茅s alarmisme鈥.

En temps tan incerts, 茅s normal cometre errors. En una gesti贸 de crisi 鈥渘o assumir errors l貌gicament pot agreujar la crisi o afegir-ne una de nova a la que tenim sobre la taula鈥. Per aix貌, 茅s important que les autoritats, ja sigui del nostre pa铆s o no, transmetin 鈥渕issatges de seguretat, de control de la situaci贸鈥 per tranquil路litzar la poblaci贸.

Principi de la pand猫mia 

Quan va comen莽ar a estendre's el virus pel m贸n, moltes autoritats van enviar missatges de tranquil路litat als ciutadans. No obstant aix貌, a mesura que avan莽ava la pand猫mia, els missatges de calma es van anar transformant en missives de gravetat. Per exemple, quan es va comen莽ar a parlar del coronavirus a la Xina, 鈥渉o v猫iem com una cosa llunyana鈥, i quan va arribar a It脿lia 鈥渓a preocupaci贸 era evident鈥. 鈥淓l problema 茅s que, a difer猫ncia de l'opini贸 p煤blica, els governants tenen l'obligaci贸 de preveure鈥, afirma Albert Maruny

Moltes de les autoritats han trigat a agafar les regnes i a donar la cara p煤blicament, 鈥渆ls nostres i els de la gran majoria de pa茂sos afectats鈥. A la Xina, van menysprear el metge que va donar la veu d'alarma fins que va morir; aleshores el 鈥渧an encimbellar鈥. Maruny assegura que 鈥渆ls governs han de treballar sobre la base del que els indiquin justament els t猫cnics鈥.

Respostes necess脿ries 

Les autoritats, els pol铆tics i les organitzacions com l'OMS, l'ONU, entre d'altres, 鈥渉auran de treballar per ser capaces de contestar les tres preguntes que hem de plantejar-nos quan tota crisi acaba: qu猫 ha passat, per qu猫 ha passat i qu猫 farem perqu猫 no torni a passar?鈥, assenyala Maruny

Al m贸n, el coronavirus l'ha agafat desprevingut, 鈥渟ense saber com actuar i desbordats鈥. Tamb茅 els pa茂sos 鈥渉an demostrat no estar preparats per a una cosa aix铆鈥. Per aix貌, els responsables de cada estat hauran de planificar projectes d'actuaci贸 i protocol i intentar solucionar els problemes que aquesta crisi est脿 provocant.

Comunicaci贸 de la crisi del coronavirus: errors i encerts