馃帗 Una Cultura a la mida de l鈥櫭﹕ser hum脿

Aprofitar la sacsejada produ茂da pel coronavirus per a promoure una Cultura "m茅s humana, social, art铆stica, amb valor econ貌mic i ecol貌gic, connectada, justa i diversa".

Fecha: dilluns, 29 de juny de 2020 a las 19:45h

Una cultura a la mida de l鈥櫭﹕ser hum脿

Aprofitar la sacsejada produ茂da pel coronavirus per promoure una cultura "m茅s humana, social, art铆stica, amb valor econ貌mic i ecol貌gic, connectada, justa i diversa". Aquesta 茅s una de les crides que ha deixat la guionista i exministra de Cultura 脕ngeles Gonz谩lez Sinde durant la seva intervenci贸 en els Di脿legs de Bellesguard.

L'al路legat de Gonz谩lez Sinde connectava amb un afany humanitzador en temps eminentment tecnol貌gics, de transformaci贸 digital: "La tecnologia no pot ser la que domini, com si fos alguna cosa sense cara i ulls". A parer seu, "hem de posar el factor hum脿 per sobre del tecnol貌gic, que tampoc 茅s una cosa neutra". No ho 茅s perqu猫 darrere la tecnologia, segons ha observat, hi ha interessos econ貌mics i empresarials molt concrets.

L'exministra creu que, en el camp de la cultura, 茅s especialment important posar en relleu la prevalen莽a del factor hum脿, ja que 茅s un sector "m茅s dependent del tecnol貌gic que altres".

De fet, aquesta era la situaci贸 de partida abans de la crisi sanit脿ria: el sector cultural aixecava el cap despr茅s d'una crisi econ貌mica que, a m茅s, havia coincidit amb l'eclosi贸 del m贸n digital, la qual cosa va obligar a una profunda "reconversi贸", ha descrit.

Ara, Gonz谩lez Sinde aprecia que els professionals de la cultura afronten l'impacte de la crisi actual "sense cap mena de regulaci贸" que els ajudi a remuntar el vol, com succeeix en altres 脿mbits. La sensaci贸 de desprotecci贸 augmenta si es t茅 en compte que gran part dels professionals de la cultura "s贸n aut貌noms o treballen per obra i servei", ha recordat la ponent.

L'exministra ha lamentat la tend猫ncia a la incomunicaci贸 entre espais culturals, cosa que, des del seu punt de vista, no passava fa trenta anys, quan, per exemple, "les pel路l铆cules circulaven per tot Europa i es coneixia el nom dels actors i directors d'altres pa茂sos". Davant d'aquesta tend猫ncia, Espanya ha de connectar amb la seva vocaci贸 iberoamericana i mediterr脿nia i adoptar una "posici贸 d'acolliment".

I, pel que fa a la incomunicaci贸, irrompen els casos de xenof貌bia, que 茅s "una pand猫mia que es desperta davant de qualsevol risc i amena莽a".

Tornar a l'origen

L'artista i escultor de la Sagrada Fam铆lia Etsuro Sotoo ha estat el company de col路loqui de Gonz谩lez Sinde. Aquest creador japon猫s veu el coronavirus com una oportunitat de reivindicar l'essencial: "Abans del coronavirus, els nostres peus no tocaven el terra. [...] La humanitat sencera canviar脿, ho hem d'aprofitar per cr茅ixer".

El creixement i la creaci贸 tenen a veure amb la recuperaci贸 de l'essencial. "脡s el moment, seriosament, de tornar a l'origen", ha proclamat Sotoo. "Per fer una cosa nova, cal tornar a l'origen. Els joves poden fer el que vulguin, per貌 sempre respectant la cultura".

Una cultura a la mida de l鈥櫭﹕ser hum脿