🎓 Una Cultura a la mida de l’ésser humà

Aprofitar la sacsejada produïda pel coronavirus per a promoure una Cultura "més humana, social, artística, amb valor econòmic i ecològic, connectada, justa i diversa".

Fecha: dilluns, 29 de de juny de 2020 a las 18:45h

Una cultura a la mida de l’ésser humà

Aprofitar la sacsejada produïda pel coronavirus per promoure una cultura "més humana, social, artística, amb valor econòmic i ecològic, connectada, justa i diversa". Aquesta és una de les crides que ha deixat la guionista i exministra de Cultura Ángeles González Sinde durant la seva intervenció en els Diàlegs de Bellesguard.

L'al·legat de González Sinde connectava amb un afany humanitzador en temps eminentment tecnològics, de transformació digital: "La tecnologia no pot ser la que domini, com si fos alguna cosa sense cara i ulls". A parer seu, "hem de posar el factor humà per sobre del tecnològic, que tampoc és una cosa neutra". No ho és perquè darrere la tecnologia, segons ha observat, hi ha interessos econòmics i empresarials molt concrets.

L'exministra creu que, en el camp de la cultura, és especialment important posar en relleu la prevalença del factor humà, ja que és un sector "més dependent del tecnològic que altres".

De fet, aquesta era la situació de partida abans de la crisi sanitària: el sector cultural aixecava el cap després d'una crisi econòmica que, a més, havia coincidit amb l'eclosió del món digital, la qual cosa va obligar a una profunda "reconversió", ha descrit.

Ara, González Sinde aprecia que els professionals de la cultura afronten l'impacte de la crisi actual "sense cap mena de regulació" que els ajudi a remuntar el vol, com succeeix en altres àmbits. La sensació de desprotecció augmenta si es té en compte que gran part dels professionals de la cultura "són autònoms o treballen per obra i servei", ha recordat la ponent.

L'exministra ha lamentat la tendència a la incomunicació entre espais culturals, cosa que, des del seu punt de vista, no passava fa trenta anys, quan, per exemple, "les pel·lícules circulaven per tot Europa i es coneixia el nom dels actors i directors d'altres països". Davant d'aquesta tendència, Espanya ha de connectar amb la seva vocació iberoamericana i mediterrània i adoptar una "posició d'acolliment".

I, pel que fa a la incomunicació, irrompen els casos de xenofòbia, que és "una pandèmia que es desperta davant de qualsevol risc i amenaça".

Tornar a l'origen

L'artista i escultor de la Sagrada Família Etsuro Sotoo ha estat el company de col·loqui de González Sinde. Aquest creador japonès veu el coronavirus com una oportunitat de reivindicar l'essencial: "Abans del coronavirus, els nostres peus no tocaven el terra. [...] La humanitat sencera canviarà, ho hem d'aprofitar per créixer".

El creixement i la creació tenen a veure amb la recuperació de l'essencial. "És el moment, seriosament, de tornar a l'origen", ha proclamat Sotoo. "Per fer una cosa nova, cal tornar a l'origen. Els joves poden fer el que vulguin, però sempre respectant la cultura".

Una cultura a la mida de l’ésser humà