🎓 Curso de especialización en Práctica Criminológica

practica-criminologica
Curs d'especialització en Pràctica Criminològica
Denominació

Curs d'especialització en Pràctica Criminològica

Àrea acadèmica

Dret i Ciència Política

Durada

7 mesos

Crèdits

15 ECTS

modalitat

Presencial

Idioma

Castellà

Perfil alumne

Llicenciats i graduats en Dret, Criminologia, Psicologia i estudis afins que desitgin aprofundir en les tècniques d'investigació criminal, la seva relació amb el procés jurídic i en les causes i perfils socio-psicològics en el context criminal.

Admissió i matrícula

Sol·licitud d'accés via web, enviament de la documentació i formalització d'ingrés a la Universitat.

Calendari i horari

D'octubre a abril. Divendres de 16.00 h a 20.00 h.

Calendari Acadèmic

Abasta totes les disciplines relacionades amb la pràctica criminològica

Per què estudiar en la UAO CEU?

1. Especialització

Sòlida preparació per iniciar-se en la pràctica de la criminologia i la seva relació amb els aspectes laborals i professionals que es desenvolupen en les branques jurídica, psicològica i criminalística.

2. Desenvolupament professional

L'alumne adquireix un coneixement de la pràctica forense davant els Tribunals de Justícia i les diferents possibilitats de la seva intervenció professional en relació amb el dret.

S'aborda l'estudi de la prova pericial, l'assessorament de la qual és a càrrec d'un expert amb les competències adquirides, així com en l'àmbit penitenciari, quant a les diferents formes de compliment de les penes i de les mesures de seguretat.

També es treballa en l'obtenció d'habilitats pràctiques necessàries en el mesurament i el descobriment del potencial d'aquesta tècnica com a instrument útil i positiu en el desenvolupament de la seva vida professional i/ o en estudis posteriors.

3. Professorat

Quadre docent compost per prestigiosos professionals que posseeixen una contrastada experiència docent i professional.

4. Ocupabilitat

La taxa mitjana d'inserció laboral és del 95 % en els estudis de postgraus del CEU.

5. Recursos d'informació

El Servei de Biblioteca està concebut com una unitat de suport a l'estudi i a la recerca amb l'objectiu prioritari de respondre a les exigències educatives i científiques. Disposa d'amplis horaris d'obertura, fins i tot els caps de setmana, amb els millors equipaments informàtics. A més, la UAO CEU posa a l'abast de la comunitat universitària un dipòsit digital que conté les publicacions en accés obert derivades de l'activitat docent, investigadora i institucional del professorat i dels alumnes i exalumnes de la Universitat.

 

Pla d'estudis

Es compon de tres àrees principals: Psicologia forense, Criminalística i el Procés Penal. Cadascuna d'aquestes matèries comprèn 6 sessions (una per setmana) de 4 hores, en què es desenvolupen les diferents assignatures.

Àrea de psicologia forense:

Coordinador: Dr. Bernat-N. Tiffon. Llicenciat i Doctor en Psicologia, Psicòleg Legal i Forense, Professor de la Universitat Abat Oliba CEU.

Objectiu: Aprofundir en la interrelació jurídico-legal i criminològica de la psicopatologia forense infantil-juvenil fins a l'adultesa. S'aprofundeix en la neuropsicologia forense i en els conceptes de la psicologia del testimoni, així com en allò pertanyent a l'organització del record dels testimonis. El mòdul es complementa amb la Ciència Mèdica en què es concreten els conceptes acadèmics bàsics de patologia forense amb la pràctica.

 • Psicopatologia forense general
 • Psicopatologia forense en Dret Penal:
  • Psicopatologia forense en delictes contra la vida humana independent
  • Psicopatologia forense en delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual
  • Psicopatologia forense en delictes contra la salut pública
 • Circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal
 • Estats d'arravatament, estat passional i obcecació
 • Psicopatologia forense organitzacional
  • Mobbing
  • Incapacitacions
  • Invalideses
 

Àrea de Criminologia: Especialització i Pràctica

Coordinadora: Sara Cervelló. Criminòloga i Pèrit Judicial en Grafística i Grafologia Forense. Vicepresidenta de la Societat Espanyola de Criminologia. Criminòloga i Pèrit Judicial en Grafística i Grafologia Forense.


Objectiu: Dotar a l'alumne de coneixements teòrics i pràctics generals bàsics i genèrics sobre les diverses especialitzacions dins de la Criminologia des d'una perspectiva pràctica amb l'objectiu d'obtenir una visió global de les diferents línies de desenvolupament professional del Criminòleg en l'àmbit nacional i internacional. El mòdul posa especial atenció en aquelles línies d'especialització que compten amb una major projecció professional a Espanya per al criminòleg en l'actualitat.

 • Polítiques criminològiques per a la prevenció en l'àmbit municipal (I). Seguretat i Prevenció
 • Polítiques criminològiques per a la prevenció en l'àmbit municipal (II). Criminologia Urbana
 • Ciències Forenses i Investigació Criminal
 • Ciències Forenses i Investigació Criminal (II)
 • La Intervenció Criminològica en l'àmbit de la violència juvenil. Iván Cubillas.
 • Green Criminology: delictes contra el medi ambient i els animals no humans. Sara Cervelló i Dra. Núria Querol.
 

Process penal i mediació

Green Criminology: delictes contra el medi ambient i els animals no humans. Sara Cervelló i Dra. Núria Querol.

 • La prova pericial
 • La instrucció penal
 • Desenvolupament del judici oral
 • Compliment de les penes i les mesures de seguretat
 • Dret penitenciari
 • Mediació penal i resolució de conflictes
 

 

 

Professorat

CLAUSTRE DE PROFESSORS

 • Dr. Lluis Borras. Doctor en Medicina, especialista en Medicina Legal i en Psiquiatria. Professor Associat de Medicina Legal de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Professor de Psicologia Jurídica de la Universitat Abat Oliba CEU. Metge Forense en excedència.
 • Sara Cervelló. Criminòloga (UB) i Pèrit Judicial en Grafística, Documentoscòpia i Grafologia Forense. Diplomada en Investigació Privada (UB). Postgrau en Criminalística per la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Grafística, Grafopatologia i Grafologia Forense per la Universitat Autònoma de Barcelona. Directora de Grafo Formación i Grafo Peritaje. Vicepresidenta de la Societat Espanyola de Criminologia.
 • Iván Cubillas. Criminòleg i Advocat. Especialitzat en Intervenció Criminològica i Victimològica, CRIMINA (Universidad Miguel Hernández), Màster en Mediació i Gestió Col·laborativa de Conflictes. Director de Generación Límite. Delegat Territorial de SECrim (Barcelona).
 • Ángel Cuquerella. Metge Forense. Psicòleg Forense. Prof. Asoc. Abat Oliba CEU i docent de l'UB, UAB, ISPC, ICAB.
 • Gabriel Font. Metge Forense Titular. Especialista en Medicina Legal i Forense, adscrit al Servei de Patologia de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC).
 • Ángel García. Psicòleg. Expert en Psicologia de la Comunicació. Professor de Tècniques d'Investigació en el grau de Criminologia de la UAO CEU. Inspector en Cap del CNP. 
 • Antonio Manuel Jiménez. Treballador Social i Criminòleg. Subdirector de tractament del Centre Penitenciari de Quatre Camins. Excap del servei de rehabilitació de Serveis Penitenciaris, servei del qual depenien tots els criminòlegs de presons.
 • Sandra Peirón. Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona. Suficiència investigadora per la Universitat de Barcelona. Exjutgessa substituta a la província de Barcelona. Mediadora familiar. Directora del centre de Mediació de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i Advocada en exercici.
 • Dra. Núria Querol. Criminòloga i Metgessa. Màster en Tractament de la Violència Familiar (UB). Investigadora col·laboradora de la Càtedra Fundació Affinity Animales y Salud. Membre de l'American Society of Criminology: Division on Critical Criminology- International Green Criminology Work Group. Membre del Comitè Assessor de la National Sheriff's Association, NLECA.
 • José Rey. Llicenciat a la Universitat de Barcelona. Advocat en exercici. Professor del màster d'Advocacia de la UAO CEU. Professor de l'Escola de Pràctica Jurídica de l'ICAB.
 • Vanessa Riva. Llicenciada en dret per la Universitat de Zaragoza. Membre de la Carrera Judicial i Magistrada a la jurisdicció penal. Autora de "El impacto del estatuto de la víctima del delito en el proceso penal".
 • Dr. Enrique Rovira. Magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona.  Doctor en Dret per la UNED. Especialista en delictes informàtics.
 • Sebastián Rubira García. Policia Mossos d'Esquadra. Especialista Policia Científica MMEE. Especialista en Delictes Telemàtics MMEE. Professor de fotografia en l'àmbit de policia judicial (ISPC). Professor de Policia Científica (Sindicats Policials).
 • Juan Luis Segado. Policia Local i Tècnic en Riscos Laborals. Llicenciat en Criminologia per la Universitat d'Alacant. Graduat en Relacions Laborals i Recursos Humans per la Universitat de Múrcia. Màster universitari en Seguretat per la UNED. Doctorand en Criminologia, Criminologia Ambiental i Prevenció Situacional a la Universitat de Múrcia. Coordinador de Criminologia Vial del SECrim.
 • Dr. Bernat-N. Tiffon. Doctor en Psicologia. Pèrit Psicòleg Forense (priv.). Prof. Universitat Abat Oliba CEU. Prof. UB, IPSI-UAB, ICAB, ISEP. Director de Consultoria en Psicologia Legal i Forense.
 • Diego Villafañe. Llicenciat en Dret per la Universidad de León. Membre de la carrera Fiscal i Fiscal en exercici adscrit a jutjats d'instrucció. Membre del servei especial de delictes econòmics de la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya.
 • Shaila Villar. Criminòloga i Tècnic Superior en Integració Social per la Universitat d'Alacant. Màster en Desenvolupament Local i Innovació Territorial i Seguretat Comunitària per la Universitat d'Alacant. Doctoranda en Desenvolupament Local per la Universitat d'Alacant. Presidenta de la Societat Espanyola de Criminologia.

Sortides

SORTIDES PROFESSIONALS

 • Gabinets de recerca criminal, despatxos professionals, bufets d'advocats.
 • Assessor i/o analista en organitzacions del tercer sector.
 • Assessor a empreses o laboratoris de Ciències Forenses.
 • Assessor i/o tècnic a empreses que desenvolupin activitat en l'àmbit e la seguretat privada o que puguin tenir un departament de seguretat dins de l'organització.
 • Assessor i/o tècnic en l'àmbit municipal, per a administració pública o per al sector privat.
 • Analista en l'àmbit de la seguretat pública i en polítiques de prevenció en l'àmbit municipal.
 • Assessor en el desenvolupament de programes de prevenció i seguretat vial en el sector públic, privat o en el tercer sector.

Empreses col·laboradores

Empreses col·laboradores

 • Sociedad Española de Criminología
 • Consultoria en Psicologia Legal i Forense – Dr. Tiffon
 • Observatori de Violència cap els Animals
 • UNIJEPOL
 • National Sheriff’s Association
 

Preus i ajudes

IMPORT TOTAL

2 845 €

FORMA DE PAGAMENT

Els assistents al curs d'especialització en Pràctica Criminològica han de realitzar el pagament complet abans d'iniciar el curs. El Servei de Postgraus i Extensió Universitària de la Universitat, remetrà la fulla de matrícula a l'interessat perquè aquest efectuï el pagament en una de les entitats financeres que apareixen en el document de matrícula. L'interessat disposarà de 15 dies naturals per efectuar aquest tràmit.

La Universitat Abat Oliba CEU manté línies de crèdit amb diferents entitats, a fi de que els seus alumnes puguin finançar la totalitat dels seus estudis en condicions avantatjoses. Per a més informació, els interessats poden dirigir-se al Servei de Gestió Acadèmica o a qualsevol oficina de les següents entitats financeres: “la Caixa”, Banc Santander, Catalunya Caixa i BBVA.

MÉS INFORMACIÓ

Postgrau i Extensió Universitària
Bellesguard, 30. 08022 Barcelona
Tel. +34 932 53 72 00
masters@uao.es

Qualitat i normativa

PERFIL D'INGRÉS

Llicenciats, diplomats i graduats universitaris en Dret, Criminologia, CC. Polítiques, Sociologia i Psicologia que vulguin conèixer més detalladament la ciència i praxi de la investigació criminal des de l'inici de la intervenció fins al post-resolució. Titulats superiors amb coneixements o experiència acreditada en l'entorn de la criminalística i ciències afins.

OBJECTIUS

 • Conèixer la pràctica diagnòstica de les diferents entitats clínic-psicopatológicas i el seu ús forense-pericial a les Sales de Justícia.
 • Aconseguir un coneixement especialitzat en la interrelació de les entitats clínic-psicopatológiques i les seves circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal.
 • Desenvolupar les habilitats i aptituds necessàries per a una correcta praxi en l'elaboració dels informes pericials i la seva defensa oral abans els Operadors Jurídics de les Sales de Justícia.
 • Anàlisi preventiva de situacions municipals que suposen un conflicte en la pràctica.