🎓 Importància dels mitjans durant la pandèmia 

Els mitjans de comunicació durant la pandèmia “han estat considerats essencials en l'Estat d'Alarma”, explica el periodista de l'ABC i professor del grau en Periodisme, Juan Carlos Valero, i s'ha descobert el paper fonamental del periodista en aquests moments.  

Fecha: dimarts, 30 de juny de 2020 a las 13:00h

Importància dels mitjans durant la pandèmia 

Els mitjans de comunicació durant la pandèmia “han estat considerats essencials en l'estat d'alarma”, explica el periodista de l'Abc i professor del grau en Periodisme Juan Carlos Valero, i s'ha descobert el paper fonamental del periodista en aquests moments.  

Des d'aquesta perspectiva, llocs com Navarra o Itàlia han construït gabinets de crisi que incloïen entre els seus experts especialistes en comunicació. Un exemple que ha esmentat Valero ha estat el del conseller delegat de VodafoneVittorio Colao, que està dins del Comitè de Reconstrucció d'Itàlia.

A Espanya, “trobo a faltar un Juan Roig, Isidre Fainé o Amancio Ortega al capdavant de la reconstrucció del país”, assegura el periodista. “Lògicament, completats amb la gestió d'emergència, hem de buscar els millors i els que han demostrat que són capaços d'aixecar-se després de caure, i que són bons gestors d'equips humans”. 

Aquestes declaracions han sorgit de la cinquena sessió dels Diàlegs de Bellesguard, anomenada "Informació i desinformació durant la pandèmia". La sessió ha estat a càrrec del periodista de l'Abc, que ha respost a les qüestions del periodista i director del Departament de Ciències de la Comunicació, José Ignacio Castelló

Arran de la pandèmia s'ha creat un “excés d'informació”, el qual ha estat “un brou de cultiu de faules, manipulacions i d'informació fora de context”, afirma Valero. “Hem consumit informació de tota mena i desinformació”, assegura el periodista. En aquesta abundància d'informació és “on hi ha els estafadors i manipuladors a través de l'humor o mems o idees que conformen un marc mental”. I aquí és on “els periodistes tenim un paper de servidors socials i verificadors d'aquesta realitat”.

En aquesta línia, “els periodistes necessiten especialitzar-se més” per poder “aportar un valor als lectors” a través de la informació. Al seu torn, la societat ha de valorar la feina dels professionals de la comunicació “gastant-se uns cèntims”. No obstant això, durant aquest temps hem vist hemeroteques obertes i edicions diàries sense control de pagament i, d'altra banda, molts mitjans “han aixecat murs de pagament” i, en un futur, s'espera “que se'n vagin implantant més”.  

També, a causa de la infodèmia i de “la situació que s'ha viscut intensament”, ha existit “cansament” periodístic i de l'audiència. “És humà”, assegura Valero. D'altra banda, aquest cansament ha estat pel fet que molts mitjans “han treballat en condicions difícils i econòmiques adverses perquè les empreses han aplicat ERTO i reduccions d'hores”. Una altra conseqüència de l'abundància d'informació han estat les faules, a les quals el periodista posa com un dels remeis l'“alfabetització digital” i el contrast d'informació per tenir “una dieta informativa saludable”.

Importància dels mitjans durant la pandèmia