🎓 Inclusió de la discapacitat per la via ordinària

La via del mercat ordinari ha de ser l'aposta prioritària en les polítiques d'inserció laboral de persones amb discapacitat

Fecha: dijous, 22 de de novembre de 2018 a las 14:30h

Inclusió de la discapacitat per la via ordinària

La via del mercat ordinari ha de ser l'aposta prioritària en les polítiques d'inserció laboral de persones amb discapacitat. Les dades dels contractes gestionats per la Xarxa per la Inclusió Laboral a Barcelona ja mostren una preponderància dels realitzats amb empreses convencionals, i sobre aquesta línia cal seguir aprofundint.

Aquest ha estat un dels missatges que ha deixat el director de l'Assessoria Jurídica de l'Institut de la Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona, Antonio Galiano, en la conferència inaugural del Congrés sobre Exclusió Social, Discapacitat i Bones Pràctiques en les Empreses.

Galiano també ha subratllat el paper de les empreses d'inserció, especialment per explorar la "interessant" opció dels itineraris d'inserció com a pas previ a la incorporació a una empresa ordinària. Així mateix, considera que la política del consistori de "reserva social" ha contribuït a la duplicació dels contractes amb centres especials de treball.

Pel que fa a la regulació de la realitat de la persona amb diversitat funcional, el ponent creu que vivim un moment "històric". Ha justificat aquesta consideració en la recent reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General, modificació permetrà votar a persones discapacitades que fins ara tenien restringit el dret al vot. "Cent mil persones passen a ser ciutadans de primera". En el futur espera les reformes del Codi Civil, en el que afecta la capacitat, i de l'Estatut dels Treballadors.

La tendència és bona, però encara persisteixen dades que evidencien que encara estem lluny d'una normal integració de la discapacitat al món laboral. Només l'1% dels contractes que se signen a Espanya són amb persones amb discapacitat. A més, hi ha un desajustament entre l'oferta i la demanda: de cada tres ofertes dirigides a persones amb diversitat funcional només se'n materialitza una.

Ocupació, joves i exclusió social

El Congrés sobre Exclusió Social, Discapacitat i Bones Pràctiques en les Empreses s'organitza en el context del projecte "Pràctiques en empreses com a potenciadores de la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social", pertanyent al grup de recerca preconsolidat "Ocupació, Joves i Exclusió Social" (EJES) de la UAO CEU.

Al congrés s'ha volgut donar veu tant a entitats socials com a empreses que duen a terme bones pràctiques en el camp de la inclusió. En la taula de les entitats han intervingut la directora tècnica de la Fundació Trinijove, Yolanda Burgueño; la consultora de l'Àrea d'Inclusió de la Fundació Prevent, Lupe Lorenzana; el cap de departament a l'Àrea d'Inserció Laboral en la Fundació Joia, J. Formiguera; i Sonia Guillera, del Servei d'Orientació Juvenil de la Fundació Federico Ozanam. En el col·loqui d'empreses, han estat representades empreses com Danone, Hotel Princess, Serunion o Ilunion.

A més, el programa incloïa la ponència de l'advocat i professor de Dret de la Persona de la UAO CEU, Xavier Puigdollers, i del president de la Comissió Tècnica d'Universitat i Discapacitat a Catalunya, Jesús María Prujà (UNIDISCAT).

 

Inclusió de la discapacitat per la via ordinària