🎓 Millor projecte de recerca en periodisme de dades

La Dra. Adriana Mutu, professora del grau en Periodisme i investigadora del Departament de Comunicació, ha guanyat el premi al millor Projecte Internacional de Cross-Border Data Journalism (Projecte de Recerca Transnacional en Periodisme de Dades)

Fecha: dijous, 04 de de febrer de 2021 a las 20:30h

Millor projecte de recerca en periodisme de dades

La Dra. Adriana Mutu, professora del grau en Periodisme i investigadora del Departament de Comunicació, ha guanyat el premi al millor Projecte Internacional de Cross-Border Data Journalism (Projecte de Recerca Transnacional en Periodisme de Dades) presentat en el marc de la IX edició anual de la School for Journalists and Media Practitioners organitzat pel Center for Media Pluralism and Freedom (CMPF), a petició de la Comissió Europea, DG Connect. El CMPF és part del Robert Schuman Centri for Advanced Studies de la European University Institute (EUI) a Florència, Itàlia.

El projecte guanyador és resultat de la col·laboració de la Dra. Mutu amb la periodista italiana Adriana Urbano. Les autores plantegen una recerca dels paquets d'ajuts estatals EU-27 per als mitjans audiovisuals implementats per les autoritats nacionals durant la pandèmia de covid-19. L'anàlisi longitudinal i l'expressió de les dades a través de softwares de visualització facilitarà una perspectiva comparativa entre els països, característica que és un dels punts forts del projecte.

Aquest projecte té com a objectiu investigar les mesures i paquets d'ajuda estatal per als mitjans creatius i produccions audiovisuals durant la pandèmia en els estats membres de la Unió Europea. Per estimar els efectes de la pandèmia, aquestes troballes inicials es compararan amb la despesa pública anual d'anys anteriors i la proporció d'ocupació en aquest sector. L'anàlisi longitudinal cobreix les mesures empreses entre març i novembre de 2020. Es recopilaran dades quantitatives d'instituts nacionals d'estadística i bases de dades governamentals obertes (open government databases).

En total, s'han lliurat tres premis dins del marc de la convocatòria CMPF 2020. Els premis tenen àmbit internacional i l'objectiu és reconèixer la tasca d'equips de periodistes i investigadors participants en l'esdeveniment. Parlem de professionals dedicats a desenvolupar projectes de recerca i periodisme transnacional.

L'edició 2020 de la School for Journalists and Media Practitioners del CMPF ha tingut com a tema central els mitjans de comunicació en la pandèmia de covid-19. L'esdeveniment el va clausurar Věra Jourová, vicepresidenta de la Comissió Europea de Valors i Transparència.

El Centre per al Pluralisme i la Llibertat dels Mitjans de comunicació (CMPF) és referent internacional en el desenvolupament de línies de recerca sobre la llibertat d'expressió i el pluralisme dels mitjans de comunicació. Des de 2013, el CMPF ha estat desenvolupant el projecte "Media Pluralism Monitor (MPM)", un informe que avalua els riscos per al pluralisme dels mitjans en els estats membres de la UE i països candidats a la Unió Europea.

Millor projecte de recerca en periodisme de dades