🎓 "No hi ha periodistes de guerra, només periodistes"

Recent d'Ucraïna, el periodista de La Vanguardia, Joaquín Luna, ha tingut temps per a compartir les seves impressions sobre el que està passant en aquest país centreeuropeu i la labor que estan realitzant els periodistes sobre el terreny.

Fecha: dijous, 19 de maig de 2022 a las 16:45h

"No hi ha periodistes de guerra, només periodistes"

Recent d'Ucraïna, el periodista de La Vanguardia, Joaquín Luna, ha tingut temps per a compartir amb els nostres estudiants les seves impressions sobre el que està passant en aquest país centreeuropeu i la labor que estan realitzant els periodistes sobre el terreny.

Part de l'audiència estava constituïda per estudiants de l'assignatura de Literatura i Periodisme, que imparteix Alex Sàlmon dins del grau en Periodisme. La sessió amb Lluna s'ha ajustat com un guant a l'esperit de la matèria. No sols perquè la de Lluna sigui una de les signatures més recognoscibles de la premsa espanyola, sinó perquè "no hi ha com una guerra per a trobar històries".

Buscar històries que transmeten una veritat sobre la realitat, en això consisteix el periodisme. Per aquest motiu, Lluna ha dit descreure una mica de la mitificació del periodista de guerra: "per a mi, només hi ha periodistes". Encara que també reconeix que hi ha professionals fets d'una altra pasta. "N'hi ha que van de conflicte en conflicte i són temeraris perquè el que els fa viure és l'adrenalina".

No obstant això, la seva posició va ser la d'un informador que ha hagut de sobreposar-se als seus propis temors. "Jo vaig ser a Ucraïna amb por, encara que amb els anys he après que això és una cosa que simplement cal gestionar". També va ser mogut per l'afany de posar-se a prova: "va haver-hi vegades en les quals em preguntava què se m'havia perdut allí. En una certa manera, he anat per a demostrar-me que encara podia fer-ho".

Les coses han canviat molt des d'aquells anys de Tiananmen ("la meva gran història periodística"). Avui es dona la paradoxa que, "mentre hi ha més facilitats que mai per a informar, és el moment en què més atemptats es produeixen contra la veritat", ha observat.

Enfront d'aquestes dificultats, que s'accentuen en el context d'una guerra, el periodista ha d'oposar "curiositat intel·lectual i escepticisme". També cal intentar sobreposar-se a la temptació de deixar-se portar per les simpaties que genera el contacte personal. "Cal tractar de no deixar-se portar perquè és molt natural impregnar-se de la versió del lloc en què estàs".