馃帗 Reptes de la UE a un any de les europees

El director d'estudis de Ci猫ncies Pol铆tiques, Stefano Abbate, va acudir a la fi de la setmana passada a l'esmorzar informatiu que va oferir a Barcelona el portaveu i director de Comunicaci贸 del Parlament Europeu, Jaume Duch

Fecha: dimecres, 11 de juliol de 2018 a las 15:00h

Reptes de la UE a un any de les europees

El director d'estudis de Ci猫ncies Pol铆tiques, Stefano Abbate, va acudir a la fi de la setmana passada a l'esmorzar informatiu que va oferir a Barcelona el portaveu i director de Comunicaci贸 del Parlament Europeu, Jaume Duch. El prop貌sit de la trobada era analitzar l'actualitat de la Uni贸 Europea davant la perspectiva de les eleccions europees que se celebraran dins d'un any.

Segons va exposar Duch, els comicis donaran lloc a una composici贸 parlament脿ria substancialment diferent del que ha estat freq眉ent en aquest 貌rgan legislatiu comunitari. En aquest sentit, pronostica no nom茅s que no hi haur脿 majoria absoluta de cap partit, sin贸 que es donar脿 lloc a una c脿mera molt fragmentada, allunyada del bipartidisme que ha regit fins ara els equilibris parlamentaris. Aquest escenari obligar脿 a un acord transversal, tant per a l'elecci贸 del president del Parlament com el de la Comissi贸.

Davant aquest context d'atomitzaci贸, Duch va compartir el seu temor al fet que l'euroescepticisme adquireixi un pes substantiu dins del Parlament. Una circumst脿ncia que marcaria una tend猫ncia fins ara in猫dita en aquest 貌rgan legislatiu, que tradicionalment ha estat una palanca impulsora de la integraci贸. Sobre aquest tema, Duch va al路ludir a la possibilitat certa que es produeixi un moviment renacionalitzador, que consistiria en la recuperaci贸 de quotes de sobirania per part dels estats.

La composici贸 del futur Parlament tamb茅 tindr脿 rellev脿ncia en la q眉esti贸 del Brexit, ja que el Parlament ha de ratificar l'acord que eventualment s'aconsegueixi. El ponent ha subratllat el manteniment de la unitat dels pa茂sos membres en aquesta q眉esti贸, malgrat els intents del Regne Unit de fer fallida aquesta uniformitat mitjan莽ant l'oferiment d'acords bilaterals. Duch, a m茅s, considera que seria un mal exemple per a la resta de socis si es pact茅s una sortida en la qual el Regne Unit mantingu茅s la majoria dels avantatges de pert脿nyer a la Uni贸 sense cap o gaireb茅 cap de les obligacions.

Sobre l'euroescepticisme, el director de Comunicaci贸 del Parlament Europeu afirma que aquest est脿 molt lligat al fet de la immigraci贸, fenomen davant el qual la UE encara no ha aconseguit donar una resposta, va valorar.

El professor Abbate, que va assistir atent a les reflexions de Duch, aprecia que, a m茅s d'assenyalar al populisme i euroescepticisme com a amenaces per a la Uni贸, cabria una an脿lisi de quines s贸n les raons que n'han portat al creixement. A parer seu, falta en la Uni贸 una dosi de "q眉estionament cr铆tic" sobre com promoure una "integraci贸 m茅s propera a la ciutadania". "La integraci贸 no pot ser nom茅s econ貌mica, sin贸 que ha de ser fidel a la hist貌ria i cultura d'Europa", assenyala Abbate.

 

Eleccions europees