🎓 Reptes de la UE a un any de les europees

El director d'estudis de Ciències Polítiques, Stefano Abbate, va acudir a la fi de la setmana passada a l'esmorzar informatiu que va oferir a Barcelona el portaveu i director de Comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch

Fecha: dimecres, 11 de de juliol de 2018 a las 15:00h

Reptes de la UE a un any de les europees

El director d'estudis de Ciències Polítiques, Stefano Abbate, va acudir a la fi de la setmana passada a l'esmorzar informatiu que va oferir a Barcelona el portaveu i director de Comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch. El propòsit de la trobada era analitzar l'actualitat de la Unió Europea davant la perspectiva de les eleccions europees que se celebraran dins d'un any.

Segons va exposar Duch, els comicis donaran lloc a una composició parlamentària substancialment diferent del que ha estat freqüent en aquest òrgan legislatiu comunitari. En aquest sentit, pronostica no només que no hi haurà majoria absoluta de cap partit, sinó que es donarà lloc a una càmera molt fragmentada, allunyada del bipartidisme que ha regit fins ara els equilibris parlamentaris. Aquest escenari obligarà a un acord transversal, tant per a l'elecció del president del Parlament com el de la Comissió.

Davant aquest context d'atomització, Duch va compartir el seu temor al fet que l'euroescepticisme adquireixi un pes substantiu dins del Parlament. Una circumstància que marcaria una tendència fins ara inèdita en aquest òrgan legislatiu, que tradicionalment ha estat una palanca impulsora de la integració. Sobre aquest tema, Duch va al·ludir a la possibilitat certa que es produeixi un moviment renacionalitzador, que consistiria en la recuperació de quotes de sobirania per part dels estats.

La composició del futur Parlament també tindrà rellevància en la qüestió del Brexit, ja que el Parlament ha de ratificar l'acord que eventualment s'aconsegueixi. El ponent ha subratllat el manteniment de la unitat dels països membres en aquesta qüestió, malgrat els intents del Regne Unit de fer fallida aquesta uniformitat mitjançant l'oferiment d'acords bilaterals. Duch, a més, considera que seria un mal exemple per a la resta de socis si es pactés una sortida en la qual el Regne Unit mantingués la majoria dels avantatges de pertànyer a la Unió sense cap o gairebé cap de les obligacions.

Sobre l'euroescepticisme, el director de Comunicació del Parlament Europeu afirma que aquest està molt lligat al fet de la immigració, fenomen davant el qual la UE encara no ha aconseguit donar una resposta, va valorar.

El professor Abbate, que va assistir atent a les reflexions de Duch, aprecia que, a més d'assenyalar al populisme i euroescepticisme com a amenaces per a la Unió, cabria una anàlisi de quines són les raons que n'han portat al creixement. A parer seu, falta en la Unió una dosi de "qüestionament crític" sobre com promoure una "integració més propera a la ciutadania". "La integració no pot ser només econòmica, sinó que ha de ser fidel a la història i cultura d'Europa", assenyala Abbate.

 

Reptes de la UE a un any de les europees