🎓 Rosa Tous: "volem construir per perdurar"

La Càtedra d'Empresa Familiar i Creació d'Empreses de la Universitat i l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar han celebrat una sessió per reflexionar sobre els reptes més importants que tenen davant si les empreses familiars del nostre país.

Fecha: divendres, 19 de febrer de 2021 a las 14:30h

Rosa Tous: "Volem construir per perdurar"

La Càtedra d'Empresa Familiar i Creació d'Empreses de la Universitat i l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar han celebrat una sessió per reflexionar sobre els reptes més importants que tenen al davant les empreses familiars del nostre país.

L'activitat ha comptat amb un testimoni d'excepció sobre la realitat de l'empresa familiar: la vicepresidenta corporativa de Tous, Rosa Tous. En la seva exposició, ha repassat diversos factors que marquen el present i el futur de la companyia, entre els quals no podia faltar la manera en què es va gestionar la situació generada per la pandèmia i els plans immediats quan remeti: "Afortunadament, la covid ens va sorprendre en un moment molt sòlid. Vam poder fer front a la situació i posar el focus en la protecció de la salut tant dels nostres clients com dels nostres equips".

A més, considera que es va poder donar una bona resposta perquè l'empresa "ja estava preparada per a això". En aquest punt, ha destacat l'agilitat per adaptar processos. El creixement de la venda en línia n'és una expressió: ha passat de representar el 8 % de les vendes el 2019 a situar-se al voltant del 20 % el 2020.

"Tradició, herència, llegat i responsabilitat": aquests són els pilars sobre els quals s'ha sostingut l'actuació de Tous durant la pandèmia. El principi de responsabilitat també regirà l'estratègia d'expansió en els propers anys. "Volem créixer de manera sostenible i responsable. No és que no ho hàgim fet així fins ara, però, en aquests moments, hem de posar molt el focus en els quaranta-cinc països en els quals ja som", ha explicat Rosa Tous.

Planificar el relleu

Una bona planificació va ser el que va permetre realitzar harmònicament el relleu de la segona a la tercera generació al capdavant de l'empresa. Ara "estem en el moment d'introduir-hi la quarta generació". Tot això ha de fer-se d'acord amb uns "protocols" que estableixen "els passos a seguir per formar part de l'empresa". No obstant això, és aviat per parlar de relleu: "Ho hem parlat, sí, però encara tenim molta energia, reptes i responsabilitat. Volem construir per perdurar".

Precisament, en el marc d'aquest acte s'han presentat les conclusions principals de l'informe Les empreses familiars espanyoles davant del repte de la successió: diferents perspectives generacionals. Contràriament al que ha passat a Tous, pel que fa a la successió, no preval la previsió. "Només el 28 % de les empreses diu disposar d'un pla de successió establert", ha destacat el professor de la Universitat i un dels investigadors de l'informe, Fernando Álvarez.

Aquesta situació contrasta amb el criteri dels especialistes, entre els quals, el del president de l'Associació Catalana d'Empresa Familiar, Amadeo Jori, que ha aprofitat l'ocasió per recomanar a les empreses familiars que estableixin amb antelació les pautes per les quals s'ha de regir el relleu.

Al costat de Tous i Jori, hi han intervingut el director honorari de la Càtedra d'Empresa Familiar i conseller acadèmic de l'Institut d'Empresa Familiar, Juan Corona, i la directora de la Càtedra d'Empresa Familiar i Creació d'Empreses, Carmen Ruiz.

Rosa Tous: