Fecha: dimarts, 30 de octubre de 2018 a las 14:00h

"No estudieu disseny gràfic, sou periodistes"

Orient Mitjà és un dels llocs en quès ha de considerar treballar un periodista que sent la vocació. Així ho creu el periodista de la BBC, Rabi Hamamsah, que ha mantingut una trobada amb els alumnes del grau en Periodisme. "Si vols ser reporter, vés a Orient Mitjà. No estudieu disseny gràfic, sou periodistes".

Aquest periodista jordà ha parlat fonamentalment d'Orient Mitjà, però serviria qualsevol lloc en el qual hi hagi conflicte i el periodisme pugui ser una forma de donar veu a la gent que sofreix.

La ponència d'Hamamsah es titulava "Journalism & Mitjana in the Middle East. Challenges and Opportunities". En aquesta línia, s'ha referit al fet que desplaçar-se com a corresponsal a Orient Mitjà representa, en si mateix, una gran oportunitat de contactar amb la gran quantitat de mitjans de diferents països que estan establerts en aquesta zona del món.

Precisament, una de les claus per treballar de forma segura com a periodista en aquesta regió és contactar prèviament amb les persones adequades dins panorama mediàtic. És important comptar amb una xarxa que t'orienti en els primers passos.

De fet, el d'Hamamsah ha estat un missatge vocacional, però no kamikaze. És a dir, "la seguretat del periodista està per davant de la història que persegueix explicar". Sobre aquest particular, ha reconegut que hi ha països en els quals és arriscat exercir el periodisme, però també considera que el periodista ha de ser "hàbil" per donar amb fonts i informadors de manera segura. Quan això s'aconsegueix i veuen la llum històries rellevants, pot ser que aquestes "tinguin impacte tant en les societats occidentals com en les d'Orient Mitjà".

A l'hora de difondre aquests reportatges o històries, a més, el periodista compta avui amb la gran versatilitat de formats. El multimèdia packet és una fórmula que permet explicar les coses de forma integral i salvar els obstacles que es troben quan es compta amb un sol canal.

Hamamsah també ha reflexionat sobre el paper de les xarxes socials i la forma en què el periodista ha d'utilitzar-les. En aquest punt, ha advertit del risc que el periodista es comporti a les xarxes "més com activista que com periodista. Aquest és un problema dels periodistes locals d'Orient Mitjà, que es comporten més com activistes".

 

Rabi Hamamsah