🎓 El pitjor escenari a EUA: dependre del vot postal

A les portes d'unes presidencials als Estats Units, bullen les prediccions i les conjectures.

Fecha: divendres, 09 de octubre de 2020 a las 10:30h

El pitjor escenari als EUA: dependre del vot postal

A les portes d'unes presidencials als Estats Units, bullen les prediccions i les conjectures. Però, de totes les possibilitats, "el pitjor escenari que podríem tenir seria que l'elecció quedés pendent del vot per correu", considera l'analista de la política estatunidenca i director de Comunicació de Criteria Caixa, Juan María Hernández Puértolas, que ha mantingut una sessió amb els estudiants de Periodisme

Tenint en compte la desconfiança que Trump ha mostrat envers el vot per correu, i davant la polarització extrema del país, "qualsevol cosa podria passar" si la nit electoral no acabés amb un resultat concloent. No obstant això, aquest especialista continua confiant en la fortalesa institucional dels Estats Units.

Quins indicadors mostrarien un resultat inequívoc? Clarament, que Florida es decantés per Biden. Això significaria una victòria ineludible del candidat demòcrata: "Biden pot guanyar les eleccions sense Florida, però Trump no".

En la hipòtesi que, com vaticinen els pronòstics, guanyés Biden, Hernández Puértolas creu que seria una presidència d'un sol mandat: "En les pròximes eleccions ja tindria 82 anys". Atès que el 2024 Trump tampoc no podria repetir, el ponent ha dirigit la mirada al debat celebrat dimecres entre els candidats a la vicepresidència: "Aquí hi havia material electoral".

Hernández Puértolas també s'ha posat en la tessitura que repetís Trump. En aquest cas, no seria descartable un segon impeachment que interrompés el seu mandat, en el cas que hi hagués majoria dels demòcrates al Senat, ha especulat aquest columnista.

En el pla internacional, el multilateralisme podria ser un dels grans damnificats d'un segon mandat de Trump: "Quatre anys més serien una prova molt dura per als organismes multinacionals".
 

El pitjor escenari als EUA: dependre del vot postal