🎓 Realitat mediàtica del Regne Unit i Iberoamèrica

Recentment, en el marc de l'assignatura 'Mitjans de comunicació', que la Dra. Adriana Mutu imparteix en el grau en Publicitat i Relacions Públiques, s'han celebrat dues sessions en què s'ha parlat sobre els eixos dels sistemes mediàtics del Regne Unit i Llatinoamèrica.

Fecha: divendres, 14 de de maig de 2021 a las 17:30h

Realitat mediàtica del Regne Unit i Iberoamèrica

Recentment, en el marc de l'assignatura Mitjans de Comunicació, que la Dra. Adriana Mutu imparteix en el grau en Publicitat i Relacions Públiques, s'han dedicat dues sessions a parlar sobre els eixos dels sistemes mediàtics del Regne Unit i Llatinoamèrica.

Del cas britànic n'ha parlat Oana Marocico, periodista de BBC News and TV Current Affairs. Actualment, Marocico treballa per a BBC Panorama, un programa documental de recerca que s'emet al Regne Unit.

La periodista ha reflexionat sobre el paper dels periodistes professionals i els mitjans de comunicació independents: "Un mitjà independent és com un vell amic, sempre disposat per a explicar en un llenguatge senzill el que significa una decisió política o simplement avisar que una cosa important està passant. Ser amic de la teva audiència implica un nivell de confiança i credibilitat que no es pot comprometre ni desviar, per la qual cosa sempre hem d'intentar mantenir les expectatives... i mai decebre un amic".

A l'hora de seleccionar els temes d'actualitat, Marocico ha confessat que es guia per l'escolta social real i també considera bàsic que les redaccions acullin una pluralitat de punts de vista. També ha apuntat a la conveniència d'agregar un punt d'implicació personal: "Crec que la complexitat de les històries, les subtileses i els matisos es reflecteixen millor en els que es preocupen per relacionar-s'hi a través d'experiències personals o mitjançant interaccions més àmplies amb diferents comunitats".

Marocico ha explicat que la BBC ha dedicat recursos per assegurar-se que les notícies falses i la desinformació siguin contrarestades i abordades: "Tenim un corresponsal de notícies que cobreix aquest tema específic i explica històries en les quals els equips intenten desacreditar algunes de les mentides o mites en línia".

Oana Marocico és una periodista multimèdia creativa amb àmplia experiència en televisió, realització de documentals i tasques darrere de càmera (autoretrat, edició, direcció, recerca, entrevistes, etc.), apassionada per les recerques, els drets humans i la narració digital. El 2012 va rebre el premi European Reporter of the Year, atorgat per la Comissió Europea a Romania.

La Iberoamèrica mediàtica

De parlar de l'univers mediàtic iberoamericà se'n va encarregar Carolina Loza, periodista freelance que treballa a l'Equador i Colòmbia i fa treballs per a New York Times, NPR i Foreign Policy, entre d'altres.

En la seva exposició, va reflexionar sobre el paper dels mitjans públics a Iberoamèrica: "Les cadenes públiques encara estan en procés. Lamentablement, en molts països han estat utilitzades com a eina del govern de torn". Per aquest motiu, una de les prioritats hauria de ser "enfortir-ne el funcionament i la seva independència editorial". La relació entre els mitjans i governs varia; "existeixen alguns governs amb qui la premsa fa la seva feina sense gaires problemes", però en altres països l'afany governamental per controlar la premsa posa en risc els periodistes. I la situació s'agreuja quan la presència de grups armats i crim organitzat silencia molts periodistes i es torna en una amenaça per als que miren de fer la seva feina, ha descrit.

Respecte al paper dels periodistes a la regió, Loza afirma que, a més de figures controvertides, "hi ha periodistes que han fet una gran feina i gaudeixen de molt de respecte per la seva imparcialitat". No obstant això, en general, s'aprecia "un desgast de la reputació de mitjans tradicionals en diversos països; això també és alimentat per les fake news i l'ús de xarxes com WhatsApp".

Realitat mediàtica del Regne Unit i Iberoamèrica