馃帗 La nova vida 'on line' d'estudiants i professors

Des de divendres passat, la doc猫ncia presencial es va suspendre en totes les universitats de Catalunya (despr茅s, la declaraci贸 d'estat d'alarma estendria aquesta suspensi贸 a tot el territori nacional).

Fecha: dimarts, 17 de mar莽 de 2020 a las 15:00h

La nova vida 'online' d'estudiants i professors

Classes a dist脿ncia en directe amb m茅s aflu猫ncia que en una de presencial, professors que graven lli莽ons en format audiovisual a qu猫 despr茅s accediran els seus alumnes, estudiants puntualment preparats per entrar en la sessi贸 des dels seus equips inform脿tics... S贸n escenes propiciades per la necessitat que han revelat una realitat: la Universitat t茅 els recursos digitals per mantenir el pols vital davant circumst脿ncies excepcionals com l'emerg猫ncia sanit脿ria del coronavirus.

Des de divendres passat, la doc猫ncia presencial es va suspendre en totes les universitats de Catalunya (despr茅s, la declaraci贸 d'estat d'alarma estendria aquesta suspensi贸 a tot el territori nacional). La Universitat va interpretar aquesta mesura no com una paralitzaci贸 d'activitat, sin贸 com una crida a reconduir-la a trav茅s dels canals en l铆nia.

Hi havia mitjans per a aix貌, per貌 mai s'havien utilitzat en una situaci贸 de tanta exig猫ncia. Per aquesta ra贸, el Comit猫 de Conting猫ncia va posar en marxa un pla de posada a punt, liderat pel coordinador del m脿ster universitari en Comunicaci贸 Digital i Noves Tecnologies, Juan Francisco Jim茅nez, i pel responsable del Servei IT, Ruben Borjas.

Com assenyala el rector, Rafael Rodr铆guez-Ponga, "s'ha fet un gran esfor莽 per posar en marxa el sistema de classes a dist脿ncia des del primer dia a qu猫 ens vam comprometre". En aquest sentit, esmenta la rapidesa amb la qual es van muntar classes accelerades d'煤s de la plataforma Blackboard per a professors.

Aix铆 mateix, en el marc del grup CEU, es van preparar uns v铆deos tutorials per actualitzar entre els estudiants les claus de l'煤s de Blackboard:

"Cada docent ha adaptat la singularitat de la seva assignatura a l'eina Blackboard", assenyala Jim茅nez. Fins que s'aixequi la suspensi贸 de doc猫ncia presencial, cada setmana el professor passar脿 un pla de treball als seus estudiants, de manera que aquests sabran anticipadament de quina manera es desenvolupar脿 l'assignatura.

Els docents dirigeixen les classes a dist脿ncia des de casa seva o des de la solitud de l'aula buida. El campus est脿 menys concorregut que mai, perqu猫 gran part del personal va optar per l'opci贸 del teletreball que es va recomanar des de la Universitat, per貌 no est脿 tancat.

Campus de m铆nims

"Mantenim uns serveis extremament m铆nims, per貌 continuem sent-hi", observa el rector. De fet, s'est脿 duent a terme, per part del Servei de Neteja, una tasca d'higienitzaci贸 i desinfecci贸 sistem脿tica. Aix铆 mateix, el Servei de Manteniment est脿 revisant tots els aparells d'aire condicionat. A la Biblioteca, encara que ja no hi ha lectors, perqu猫 est脿 tancada al p煤blic, hi queda un membre de l鈥檈quip que vetlla pel bon funcionament dels pr茅stecs i la conservaci贸 dels fons. La vida no segueix igual, per貌 continua.

La nova vida 'online' d'estudiants i professors